Στ. Πέτσας: Αναμένουμε την έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων από τον Πομπέο

«Αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς όλο το τελευταίο διάστημα, δηλαδή μια έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως δε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σειρά από θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών τα οποία θα αποτυπωθούν στην επίσκεψη στην Αθήνα και την Κρήτη.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Πέτσας επανέλαβε το μήνυμα «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» τονίζοντας για άλλη μία φορά πως «η  απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα». Πρόσθεσε επίσης ότι «εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές».

 «Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα -η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: Έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις», ανέφερε.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το θέμα των κυρώσεων και αν παραμένουν στο τραπέζι ή όχι, λόγω της αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εγκρίνει ένα πλαίσιο κυρώσεων- το οποίο παρουσίασε ο κ. Μπορέλ-. Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υιοθετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έρχεται αυτή την εβδομάδα. Το ζητούμενο, ωστόσο, που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες, για τον κ. Πέτσα, είναι ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφιρά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση.

Σε ερώτηση αν έχει «κλειδώσει» η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Άγκυρα, είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις όταν πραγματικά «κλειδώσει». «Είμαστε σε καλό κλίμα, είμαστε κοντά στην επανέναρξη. Το πόσο σύντομα εξαρτάται και από τις δύο χώρες. Όταν έχουμε κάτι τέτοιο, θα το ανακοινώσουμε», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα  πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

naftemporiki.gr