Στα άδυτα των δημοπρασιών

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Πάτι Σμιθ, αλλά και άσημοι επισκέπτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας βυθισμένοι σε ένα απόλυτο chiaroscuro που θυμίζει την τεχνική του Καραβάτζιο. Ολοι κοιτάζουν συγκλονισμένοι κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Αλλοι δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους μπροστά σε τόση ομορφιά, άλλοι εμφανίζονται περισσότερο ψύχραιμοι, ανήμποροι ωστόσο να αντέξουν τόση ανυπέρβλητη μαεστρία. Τους βιντεοσκοπεί ο διάσημος φωτογράφος Ναντάβ Κάντερ καθώς όλοι τους κοιτάζουν τον πίνακα «Salvator Mundi» («Ο Σωτήρας του κόσμου») του Λεονάρντο ντα Βίντσι λίγες ημέρες προτού δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑgazino τελικά, ένας σαουδάραβας πρίγκιπας θα είναι ο τυχερός που θα μπορεί να βιώνει τέτοιας έντασης συναισθήματα όποτε το επιθυμεί, σε καθημερινή βάση, αν και ο πίνακας θεωρείται σίγουρο ότι θα εκτεθεί στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι. Ενας σχεδόν άγνωστος πρίγκιπας ονόματι Μπαντέρ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ ήταν ο πλειοδότης που διέθεσε 400 εκατ. δολάρια λειτουργώντας ως πληρεξούσιος του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου ο τελευταίος να παινεύεται ότι έχει στην κατοχή του όχι μόνο έναν συγκλονιστικό πίνακα αλλά και το ακριβότερο έργο τέχνης στον κόσμο. Για την ακρίβεια, 400 συν 50 και κάτι εκατ. δολάρια, αν συνυπολογίσει κανείς και το λεγόμενο buyer’s premium, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% και είναι η προμήθεια του οίκου δημοπρασιών. Με άλλα λόγια; Ενας πίνακας που κοστίζει «1 εκατ. δολάρια ανά τετραγωνική ίντσα»! Πόσο ενδιαφέρον θα είχε να κινηματογραφούσε ο Κάντερ τούς ίδιους ανθρώπους ύστερα από το άκουσμα αυτής της είδησης…

Ορισμένοι μπορεί να επέλεγαν να την αξιολογήσουν μέσα από τη σκοπιά της αγοράς: οι δημοπρασίες επανακάμπτουν δυναμικά μετά τις απογοητευτικές αποδόσεις του 2016. Πολλά ρεκόρ καταγράφονται, οι πίνακες του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές, όπως το «Ατιτλο» κρανίο που δημοπρατήθηκε από τους Sotheby’s για 110,5 εκατ. δολάρια τον περασμένο Μάιο. Αλλοι θα βάδιζαν στα μονοπάτια της κοινής λογικής. «Τετρακόσια εκατ. δολάρια για έναν Λεονάρντο ντα Βίντσι. Εχει τρελαθεί ο κόσμος της τέχνης;» έθεσε το εύλογο ερώτημα άρθρο των «Financial Times».

Ε, όπως και να το κάνουμε, πρόκειται για «τον τελευταίο Ντα Βίντσι», τον μόνο πίνακα του Λεονάρντο που δεν βρίσκεται σε κάποιο μουσείο. Ενα έργο που ανήκε στη συλλογή του Καρόλου A’ της Αγγλίας τον 17ο αιώνα, ήταν χαμένο για σχεδόν δύο αιώνες, πουλήθηκε για μόλις 45 στερλίνες το 1958 στο Λονδίνο και επανεμφανίστηκε ουσιαστικά το 2005, για να βρει η Μόνα Λίζα το χαμένο ταίρι της – δεδομένου ότι οι πίνακες ζωγραφίστηκαν την ίδια εποχή – και ο πίνακας την αυθεντικότητά του, η οποία πιστοποιήθηκε μόλις το 2011.

in.gr