Στο έλεος των μεταλλάξεων: Η νέα πιο μεταδοτική Όμικρον ΧΕ

Το υβρίδιο απομονώθηκε στη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 600 κρούσματα

Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον ΒΑ.2 έχει πλέον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο ένα νέο, υβριδικό στέλεχος που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία δεν αποκλείεται να μεταδίδεται ακόμα πιο εύκολα.

Η ποικιλία Όμικρον ΧΕ ίσως είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πάντως ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αν πάντως ευσταθεί, η XE θα ήταν η πιο μεταδοτική ποικιλία του κορωνοϊού που έχει αναγνωριστεί από την αρχή της πανδημίας.

Η ΧΕ είναι «ανασυνδυασμένο» στέλεχος που συνδυάζει γονίδια της BA.2 και της BA.1, του αρχικού, λιγότερου μεταδοτικού στελέχους της Όμικρον.

Το υβρίδιο απομονώθηκε στη Βρετανία στα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 600 κρούσματα.

Στα τέλη Μαρτίου οι βρετανικές αρχές ανέφεραν ότι «οι ενδείξεις δεν επαρκούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το πλεονέκτημα πολλαπλασιασμού ή άλλες ιδιότητες αυτής της ποκιλίας».

Η βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας παρακολουθεί πάντως την εξάπλωση του XΕ μαζί με δύο άλλα ανασυνδυασμένα στελέχη, XD και XF, τα οποία προέκυψαν από «διασταύρωση» των στελεχών Δέλτα και BA.1.

Η εμφάνιση ανασυνδυασμένων στελεχών είναι πάντως αναμενόμενη δεδομένης της παγκόσμιας εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

«Οι ανασυνδυασμένες ποκιλίες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, και μέχρι σήμερα στην πορεία της πανδημίας έχουν αναγνωριστεί αρκετές» δήλωσε σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η Σούζαν Χόπκινς, ιατρική διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Επισήμανε ακόμα ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της XE παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Νέες ποικιλίες της Όμικρον στην Κίνα

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο ακόμα νέες ποικιλίες της Όμικρον, μεταδίδει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της πόλης Σουτσόου της ανατολικής Κίνας ανέφεραν κρούσμα από υποπαραλλαγή της BA.1 με γενετική αλληλουχία που δεν έχει καταχωρηθεί στις διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Ο ασθενής στον οποίο ανιχνεύθηκε εμφάνιζε πάντως ήπια συμπτώματα.

Η δεύτερη νέα ποικιλία, μετεξέλιξη της BA.2 με γενετική αλληλουχία που δεν ταιριάζει σε άλλο στέλεχος, ανιχνεύθηκε σε υπάλληλο καταστήματος που πουλούσε ρούχα από τη Νότια Κορέα.

Περίπου 400 επαφές του ασθενή υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, κανείς όμως δεν ήταν θετικός.

Πηγή: in.gr