Τζανάκης: Ανησυχία για την αύξηση των θανάτων από τον κορωνοϊό

Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας

Σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού αλλά και το ποιοι πρέπει να προχωρήσουν στην 4η δόση εμβολιασμού μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Δυστυχώς εδώ και δέκα ημέρες υπάρχει μια ήπια άνοδος των θανάτων, ο μέσος όρος είναι γύρω στους 55 την ημέρα. Είναι ένας αριθμός μεγάλος, δείχνει την καταστροφική επίπτωση της Όμικρον και της Όμικρον 2, που επειδή προσβάλει πολύ κόσμο προκαλεί και πολλούς θανάτους. Σε πληθυσμιακό επίπεδο η παραλλαγή αυτή είναι καταστροφική», σημείωσε ο κ. Τζανάκης. «Σε πολλές χώρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιασμού, παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό πολλοί θάνατοι, που υπερβαίνουν τους δικούς μας θανάτους ανά εκατομμύριο», πρόσθεσε.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση

Αναφερόμενος στην 4η δόση εμβολιασμού, και στο ποιοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτήν,  ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι: «Την 4η δόση πρέπει να την κάνουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, έτσι μεταφράζω τη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμού. Επίσης, σε όσους είναι άνω των 60 και έχουν συνοδά νοσήματα, τους συστήνω να την κάνουν. Όσοι είναι άνω των 50 ετών και έχουν νοσήσει και έχουν κάνει δύο δόσεις, αν νόσησαν πριν το Δεκέμβριο, θα τους πρότεινα να εμβολιαστούν 3-4 μήνες μετά τη νόσησή τους».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης στον υπόλοιπο πληθυσμό. Αυτοί που έχουν κάνει τις 3 δόσεις και έχουν νοσήσει, παρά το ότι δεν ξέρουμε τι ανοσία αφήνει η Όμικρον, εικάζω ότι για τους επόμενους 4-5 μήνες έχουν ισχυρή προστασία», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: megatv.com