Στο σφυρί επιστολή αυτοκτονίας του ποιητή Σαρλ Μποντλέρ

Μια συγκινητική επιστολή του νεαρού Σαρλ Μποντλαίρ με την οποία ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, μια απόπειρα από την οποία τελικά θα επιβίωνε το 1845, θα πωληθεί την ερχόμενη Κυριακή μαζί με 34 ακόμη επιστολές του συγγραφέα της ποιητικής συλλογής «Άνθη του κακού», από τον Οίκο Osenat.

«Όταν η δεσποινίς Ζαν Λεμέρ θα σας παραδώσει αυτή την επιστολή, θα είμαι νεκρός […] Μια φρικτή αγωνία με πεθαίνει […] Αυτοκτονώ γιατί δεν μπορώ πια να ζω, γιατί η κούραση να αποκοιμηθώ και η κούραση να ξυπνήσω μού είναι ανυπόφορες», γράφει απευθυνόμενος στην ερωμένη του, Ζαν Ντιβάλ, ο παρεξηγημένος ποιητής που είχε μια συγκρουσιακή σχέση με την οικογένειά του. Με ένα μαχαίρι θα αποπειραθεί να δώσει τέλος στη ζωή του, χωρίς ωστόσο η πράξη του αυτή να έχει σοβαρές συνέπειες. Τότε ήταν 24 ετών και θα ζήσει άλλα 22 χρόνια.

Η επιστολή αυτή, η αξία της οποίας εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, θα είναι το σημαντικότερο κομμάτι της δημοπρασίας του Οίκου που εδρεύει στο Φοντενεμπλό, στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Και άλλα κείμενα του Μποντλαίρ στα οποία ο «καταραμένος» ποιητής δεν κρύβει την περίπλοκη καλλιγραφία του θα βγουν στο σφυρί: το ερωτικό ποίημα «Les promesses d’un visage», σημειώσεις που αμφισβητούν τις δριμείες λογοτεχνικές κριτικές για τα «Άνθη του κακού», γραπτά στα οποία περιγράφει τη στεναχώρια του, τις «μαύρες ιδέες» του, την «οργή» του, την απέχθειά του για τη γαλλική πολιτική και συγκεκριμένα για το καθεστώς του Ναπολέοντα Γ΄.

Επιστολές των Ζιλ Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί, Ευγένιου Ντελακρουά, Βίκτωρος Ουγκώ, Εντουάρ Μανέ που απευθύνονταν στον Μποντλαίρ, συγκεντρώθηκαν, επίσης, σε αυτή την εξαιρετική συλλογή χειρογράφων του Μποντλαίρ. Πολλοί ακόμη συγγραφείς του 19ου και του 20ού αιώνα περιλαμβάνονται στην αξιόλογη δημοπρασία, σκιαγραφώντας μια συναρπαστική αλληλογραφία επί πολλών λογοτεχνικών και επιστημονικών συζητήσεων εκείνων των καιρών.

Έτσι, δοκίμια από το «Ανθρώπινο κτήνος» του Εμίλ Ζολά, 17ο μυθιστόρημα της περίφημης σειράς των Ρουζόν-Μακάρ, διορθωμένα διά χειρός του μυθιστοριογράφου του κοινωνικού ρεαλισμού βγαίνουν στο σφυρί. Τα ιδιόχειρα κείμενα του Ζολά είναι πολύ σπάνια -σχεδόν όλα έχουν δοθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Δύο ιδιόχειρες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ προς τη μητέρα του και ένα φωτογραφικό πορτρέτο του 1896 στο οποίο διακρίνεται ο Λισιέν Ντοντέ, γιος του πεζογράφου Αλφόνς Ντοντέ, να κοιτάζει τρυφερά τον συγγραφέα του βιβλίου «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: Από τη μεριά του Σουάν» και να στηρίζεται στον ώμο του -μια σκανδαλώδης φωτογραφία στα μάτια της οικογένειας Προυστ,  έγγραφα και επιστολές των Εκτόρ Μπερλιόζ, Λουί-Φερντινάν Σελίν, Σίγκμουντ Φρόιντ, Γκυστάβ Φλωμπέρ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Στεφάν Μαλαρμέ, Πολ Βερλέν, Ζαν Πωλ Σαρτρ και αρκετών ακόμη θα δημοπρατηθούν την Κυριακή από τον Οίκο Osenat στο Φοντενεμπλό.