Τα 6 σημάδια – «καμπανάκια» για την καρδιά

Όταν το σώμα μας στέλνει μηνύματα για την καρδιά μας

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από οποιονδήποτε γιατρό. Γενικά, εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, ή δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα”, λέει ο δρ. Parag Joshi, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease.

Ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να συμμετέχει στην αποστολή του μηνύματος ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά.

Πολλά σημάδια που σχετίζονται με την καρδιά συνδέονται στενά με την ανεπαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών. Αλλά σημάδια, όπως τα παρακάτω, δεν μας ανησυχούν όσο θα έπρεπε.

Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα: Ο πόνος στο στήθος δεν επικεντρώνεται πάντα στην καρδιά. Είναι ανησυχητικό όταν από το στήθος αντανακλάται στο σαγόνι και τον λαιμό.

Ναυτία και φούσκωμα: Ειδικά οι γυναίκες συχνά περιγράφουν αυτού του είδους την ενόχληση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εμετό, πριν αισθανθούν πόνο στο στήθος.

Συνολική κόπωση: Όταν η καρδιά σας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λιγότερο αίμα ρέει στους πνεύμονες και στους μύες σας. Η δύσπνοια και η κούραση, όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι “καμπανάκι” προβλήματος.

Άπνοια ύπνου: Η στιγμιαία κατάρρευση του αεραγωγού διακόπτει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Δυσκολία επίτευξης, ή διατήρησης στύσης: Αν και οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν τα προβλήματα στο κρεβάτι με την καρδιά, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι της αρτηριακής βλάβης της καρδιακής νόσου. “Ένα πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία σας σε μια περιοχή του σώματος σχετίζεται με προβλήματα αιμοφόρων αγγείων σε μια άλλη περιοχή”, λέει ο δρ. Joshi.

Κράμπες, πόνος, ή μούδιασμα στις γάμπες όταν περπατάτε: Αυτός ο πόνος στα πόδια, ο οποίος γίνεται αισθητός όταν ασκείστε αλλά σταματά όταν αναπαύεστε, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου. Τα άτομα με αυτήν τη νόσο έχουν συχνά αθηροσκλήρωση (συσσώρευση καταστροφικής πλάκας στις αρτηρίες).

Πηγή dnews.gr