Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο

– Η θέση του ελληνικού και η ανατροπή

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις

– Σε 190 προορισμούς προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα το διαβατήριο της Ελλάδας

Ανατροπή είχαμε στον κόσμο των διαβατηρίων. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία διέθεταν τα πιο ισχυρά ταξιδιωτικά έγγραφα στον κόσμο, παρέχοντας στους πολίτες τους πρόσβαση χωρίς βίζα σε περισσότερες χώρες από οποιονδήποτε άλλον. Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ανέβηκαν για να μοιραστούν την πρώτη θέση στον δείκτη Henley Passport Index 2024 με αυτές τις ασιατικές χώρες. Οι κάτοικοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν πλέον πρόσβαση χωρίς βίζα σε 194 από τους 227 προορισμούς, τρεις περισσότερους από πέρυσι.

Η Νότια Κορέα, η Σουηδία και η Φινλανδία ανέβηκαν από μία θέση για να καταλάβουν από κοινού τη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 193 τοποθεσίες. Η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία μοιράστηκαν την τρίτη θέση, επιτρέποντας ταξίδια σε 192 μέρη.

Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται την τέταρτη θέση (πρόσβαση σε 191 προορισμούς).

Στην ισχυρή 5αδα και η Ελλάδα

Η Ελλάδα φιγουράρει στην πέμπτη θέση μαζί με Μάλτα και Ελβετία, την ώρα που η Αυστραλία είναι στην 6η, ο Καναδάς στην 7η και οι ΗΠΑ στην 8η. Το ελληνικό διαβατήριο προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς ανά τον πλανήτη, ενώ το αμερικανικό σε 188.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο «ταχύτερος ορειβάτης» την τελευταία δεκαετία, σκαρφαλώνοντας στην 11η θέση και προσφέροντας πλέον πρόσβαση σε 183 προορισμούς χωρίς βίζα. Η Κίνα, που ανέβηκε δύο θέσεις φέτος στην 62η θέση, έχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 85 προορισμούς — αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Οι ουραγοί

Ο Δρ. Christian Kaelin, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων για τη μετανάστευση Henley & Partners, είπε ότι ενώ η γενική τάση όλα αυτά τα χρόνια ήταν προς μεγαλύτερη ελευθερία ταξιδιού, το χάσμα μεταξύ αυτών που βρίσκονται στα δύο άκρα της λίστας έχει γίνει μεγαλύτερο από ποτέ. «Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024», είπε.

 «Ωστόσο, καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι χώρες της πρώτης κατάταξης μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε εκπληκτικούς 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα. ”

Στις πέντε πέντε τελευταίες συναντάμε επίσης τη Συρία (πρόσβαση σε 29 χώρες), το Ιράκ (31), το Πακιστάν (34) και την Υεμένη (35).

Η Henley & Partners καταρτίζει το Passport Index με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

naftemporiki.gr