Τα «σημάδια» στο σώμα που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσεις τον καφέ

Πώς το σώμα μάς, μας λέει ότι πίνουμε πολύ καφέ

Αν ο πρωινός σου καφές δεν είναι ο μόνος που πίνεις αλλά ακολουθούν αρκετοί, ίσως ήρθε η στιγμή να ακούσεις το σώμα σου και να αναγνωρίσεις τα σημάδια ότι ήπιες αρκετούς.

Για κάποιους, η κατανάλωση του ενός φλιτζανιού καφέ μετά το άλλο έχει σχεδόν μηδενική επίδραση: Μπορούν εύκολα να πάρουν έναν υπνάκο λίγα λεπτά αφού πιούν έναν καπουτσίνο μετά το γεύμα. Αλλά για άλλους, λίγες μόνο γουλιές καφέ μπορεί να τους στείλουν σε μια άβολη, προκαλούμενη από την καφεΐνη, νευρική κατάσταση.

Αν και ο FDA συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερων από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα -περίπου τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ- το όριο ανοχής στην καφεΐνη μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Έτσι, πώς μπορούμε πραγματικά να πούμε ποια είναι η μέγιστη ποσότητα καφέ που πρέπει να πίνουμε με βάση τις ατομικές μας ανάγκες;

Σύμφωνα με την Caroline Cederquist, MD, πιστοποιημένη ιατρό και ιδρύτρια και επικεφαλής ιατρός του BistroMD, θα πρέπει να ξεκινήσεις με το να ακούς το σώμα σου. Η Dr. Cederquist μας αναφέρει πως θα εντοπίσουμε τα σημάδια που δίνει το σώμα μας και λέει ότι έχουμε καταναλώσει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης και πώς η υπερφόρτωση με καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Πώς το σώμα μάς, μας λέει ότι πίνουμε πολύ καφέ

Για αρχή, ο Dr. Cederquist εξηγεί ότι ο ορισμός του «πολύ» καφέ μπορεί να διαφέρει δραστικά ανάλογα με το άτομο λόγω των ευαισθησιών και δυσανεξιών στην καφεΐνη. «Ένα άτομο μπορεί να πίνει άνετα μερικά φλιτζάνια, ενώ ένα άλλο μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες μετά από ένα μόνο φλιτζάνι», λέει η Dr. Cederquist.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο οργανισμός μας έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Αυτά περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως: αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, ναυτίας, ανησυχίας και άγχους. “Οι πονοκέφαλοι, ο γρήγορος καρδιακός παλμός και η συχνή ούρηση είναι επίσης ενδεικτικά σημάδια ότι πίνετε πολύ καφέ», λέει ο Dr. Cederquist. Προκειμένου να αποφύγεις αυτές τις δυσάρεστες παρενέργειες, ο Dr. Cederquist συνιστά να τηρείς τις οδηγίες του FDA ή να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να καθορίσεις τι είναι καλύτερο για σένα, καθώς και να κρίνεις την ανοχή σου με βάση το πώς αντιδρά το σώμα σου στην καφεΐνη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη, όπως τα αντιεπιληπτικά, τα αντιπηκτικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Εάν παίρνεις οποιοδήποτε είδος φαρμάκου, είναι σημαντικό να επανεξετάσεις τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με τον γιατρό ή/και τον φαρμακοποιό σας», λέει ο Dr. Cederquist.

Ωστόσο, αν είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην καφεΐνη, ο Dr. Cederquist προτείνει να βρεις τρόπους να μειώσεις την κατανάλωση για να αποφύγεις εξαρχής την υπερφόρτωση. «Αν είστε μανιώδης πότης καφέ, αυτό μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα δράσης για να το κάνετε πιο αβίαστα. Το πρώτο βήμα είναι η μείωση της καφεΐνης αργά και σταδιακά, που θα μπορούσε να είναι η μείωση από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε τέσσερα φλιτζάνια για μια εβδομάδα, μέχρι να πετύχετε τον προσωπικό σας στόχο», λέει.

Αλλά αν σου αρέσει να πίνεις κάτι ενώ εργάζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά αγαπάς τη γεύση του καφέ, ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. «Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε ένα φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη με ντεκαφεϊνέ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τη ζεστασιά και τη γεύση του καφέ, απλά χωρίς όλη την περίσσεια καφεΐνης», λέει ο Dr. Cederquist.

Πώς η υπερβολική κατανάλωση καφέ επηρεάζει τον ύπνο

Αν και δεν μας αρέσει να το ακούμε, ο καφές μπορεί σίγουρα να επηρεάσει την ικανότητά μας να έχουμε ξεκούραστο ύπνο. «Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και μπλοκάρει την αδενοσίνη, η οποία είναι μια φυσική χημική ουσία που υπάρχει στο σώμα και βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και προωθεί τον ύπνο», λέει ο Dr. Cederquist. Αν και η μείωση της υπνηλίας, η αύξηση της συγκέντρωσης και η τόνωση της ενέργειας μπορεί να είναι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πίνουν καφέ εξ αρχής, ο Dr. Cederquist επιβεβαιώνει ότι μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, ειδικά αν καταναλώνεται πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.

«Η καφεΐνη έχει χρόνο ημιζωής περίπου πέντε ωρών, που σημαίνει ότι αν πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ νωρίς το βράδυ, θα έχετε ακόμα τη μισή καφεΐνη στον οργανισμό σας όταν έρθει η ώρα για ύπνο», λέει ο Δρ Cederquist. Για να διασφαλίσεις ότι μπορείς να πιείς τον καφέ σου και να κοιμηθείς επίσης καλά, συνιστάτε να τηρείς ένα πρόγραμμα κατανάλωσης καφεΐνης που δεν θα επηρεάζει τη νυχτερινή σου ρουτίνα. «Για να απολαμβάνετε τον καφέ σας και ταυτόχρονα να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να επιμείνετε να πίνετέ καφέ κατά τις πρωινές και πολύ νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε».

Καφές.. μια λέξη με χιλιάδες συναισθήματα! Συνδυάζεται σε κάθε στιγμή της ημέρας μας και οι γεύσεις του ποικίλουν ανάλογα με την ποιότητα του καρπού. Περίπου 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά, αναφέρει η British Coffee Association, καθιστώντας το ως πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλο τον κόσμο εκτός από το νερό.

Εκτός από την αύξηση της ενέργειας, ο καφές προσφέρει πολλά άλλα αποδεδειγμένα οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση, καλύτερη αθλητική απόδοση και προστασία έναντι ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης γεμάτο με υγιή αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή και ρυθμίζουν το μεταβολισμό.

Τι συμβαίνει όμως όταν πίνεις βιαστικά στον καφέ σου;

Εάν χρειάζεσαι μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, ίσως αποφασίσεις να πιείς ένα φλιτζάνι μαύρο καφέ ή έναν latte τριπλού εσπρέσο. Αλλά το να καταβροχθίσεις αυτά τα ποτά σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι κακή ιδέα, όπως εξηγεί η μάρκα καφέ Black Insomnia στον ιστότοπό της: «Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ αργά αφήνεις το σώμα σου να αφιερώσει χρόνο στην επεξεργασία της καφεΐνης. Θα νιώσεις το επίπεδο ενέργειάς σου ανεβαίνει αργά — απαλά».

Το να πίνεις αργά σημαίνει επίσης ότι θα έχεις περισσότερο χρόνο να παρατηρήσεις τις επιπτώσεις της καφεΐνης, ώστε να μπορείς να κόψεις τον εαυτό σου πριν το παρακάνεις. Σύμφωνα με το Healthline, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε τρέμουλο, ανίατη καρδιά και άγχος.

Πηγή: www.theissue.gr