Τέλος οι δωρεάν ανανεώσεις καρτών

 

Τέλος η περίοδος όπου οι τράπεζες ανανέωναν ή αντικαθιστούσαν δωρεάν μία χρεωστική κάρτα μετά από απώλεια ή κλοπή. Πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα χρεώνουν αυτή την υπηρεσία στους πελάτες τους με μία τιμή που μπορεί να είναι από 5 έως 6 ευρώ.

Ειδικότερα, η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των ελληνικών τραπεζών προέκυψε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, όταν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία σειρά αλλαγών. Μάλιστα, όπως αναφέρει το insider.gr επικαλούμενο υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, «στο εξωτερικό χρεώνονται μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρουν δωρεάν οι ελληνικές τράπεζες και στόχος τους είναι να εξορθολογήσουν το τιμολογιακό τους μοντέλο.

Μετά τις αυξήσεις, οι προμήθειες διαμορφώνονται ως εξής σήμερα ανά συστημική τράπεζα:

«Υπό συζήτηση βρίσκεται, μάλιστα, το «αμερικάνικό μοντέλο», σύμφωνα με το οποίο κάθε πελάτης καταβάλλει μια ετήσια συνδρομή προς την τράπεζα (π.χ. 10 ευρώ) και χρησιμοποιεί δωρεάν μια σειρά από υπηρεσίες όπως αναλήψεις από ΑΤΜ, έκδοση καρτών, χρήση λογαριασμών e-banking κτλ. Στελέχη του κλάδου, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν είναι έτοιμη η ελληνική αγορά για μια τέτοια αλλαγή του μοντέλου.

Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή των capital controls το 2015, η χρήση χρεωστικών καρτών στη χώρα μας εκτοξεύτηκε, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, κυκλοφορούν 15 εκατ. χρεωστικές κάρτες περίπου, μέσω των οποίων πραγματοποιούνται συναλλαγές 21,5 δισ. Ευρώ», καταλήγει το insider.gr.