Θεσσαλονίκη –Σποράδες: Το πλοίο θα σαλπάρει 2/6

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το πλοίο θα σαλπάρει για Σποράδες από 2/6 συνδέοντας την πόλη μας και τη Βόρεια Ελλάδα με τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος.

Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που η εταιρεία Hellenic Seaways συνεχίζει τα δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τα παραπάνω νησιά. «Το ταχύπλοο καταμαράν μπορεί να φιλοξενήσει 440 επιβάτες, και έχει ταχύτητα 40 κόμβων. Το πρώτο δρομολόγιο θα ξεκινήσει 1/6 από Πειραιά και θα είναι στις 2/6 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και τις 29/6 θα αναχωρεί κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Τετάρτης στις 10.00 το πρωί από το λιμάνι της πόλης μας και θα φτάνει στις 13.00 στη Σκιάθο, 13.30 Σκόπελο και 14.00 Αλόννησο. Στην επιστροφή θα αναχωρεί 14.30 από Αλόννησο, 15.00 από Σκόπελο, 15.30 από Σκιάθο και θα φτάνει στις 18.40 στη Θεσσαλονίκη. Από 30/6 έως 10/9 τα δρομολόγια θα είναι κάθε μέρα», ανέφερε ο διευθυντής πωλήσεων της Hellenic Seaways κ. Αριστείδης Κατσαϊτης το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο δημαρχείο της πόλης μας με αφορμή την φετινή έναρξη των δρομολογίων.

Το κόστος των εισιτηρίων, που είναι στα 59 ευρώ η μετάβαση και στα 59 ευρώ η επιστροφή, ενώ αν βγει μετ’ επιστροφής η τιμή πέφτει στα 100 ευρώ (υπάρχει έκπτωση 30% στο εισιτήριο της επιστροφής, αντί δηλαδή για 118 ευρώ ο επιβάτης πληρώνει 100 ευρώ – 59 για μετάβαση και 41 για επιστροφή), ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις για φοιτητές, πολυτέκνους και παιδιά (50%), αλλά και με την εταιρεία Cosmote (με το deals for you, για δωρεάν επιστροφή, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα).

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε πέρυσι από επιβάτες αναφορικά με το κόστος των εισιτηρίων ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Δημητριάδης είπε πως είναι προσιτά και πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως η μεταφορά γίνεται με ταχύτητα και ασφάλεια. «Η Θεσσαλονίκη λόγω και της απόστασης που έχει από τα νησιά χρειάζεται να έχει ένα ταχύπλοο», εξήγησε και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με τα δρομολόγια που υπάρχουν από το Βόλο καθώς εκεί η απόσταση είναι μικρότερη και χρησιμοποιούνται συμβατικά πλοία.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών που έγιναν για να γίνει πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες. «Ο κ. Μπουτάρης δούλεψε πολύ για αυτή τη σύνδεση. Από το 2013 είχαμε κάνει την πρώτη συνάντηση με τον δήμαρχο Σκοπέλου κύριο Μιχελή. Ακολούθησαν κι άλλες επαφές. Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια και θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη ωφελείται από αυτή τη σύνδεση που έχει προστεθεί στο τουριστικό προϊόν της», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Να αναφέρουμε ότι πέρυσι 70.000 άτομα ταξίδεψαν με το πλοίο που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες. «Από αυτούς οι 25.000 πήγαν από Θεσσαλονίκη προς τα νησιά, άλλοι τόσοι επέστρεψαν και 20.000 ήταν οι επιβάτες ενδιάμεσες διαδρομές», σχολίασε ο κ. Δημητριάδης. Επίσης ανέφερε πως φέτος τα δρομολόγια θα ξεκινούν μια ώρα αργότερα σε σχέση με πέρυσι (9.00 πέρυσι, 10.00 φέτος) και θα επιστρέφουν πιο νωρίς (στις 18.40) για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επιβάτες που προέρχονται από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλονίκης.

Να αναφέρουμε ότι επεκτάθηκε και η ημερολογιακή διάρκεια των δρομολογίων. Η σαιζόν θα διαρκεί από 2/6 έως 10/9, ενώ πέρυσι το πρώτο πλοίο είχε ξεκινήσει στις 17/6.

«Ελπίζουμε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο φέτος. Και να γίνει οικονομικά αποδοτική η γραμμή», σχολίασε ο κ. Κατσαϊτης.

 

Από το 2018 για Σμύρνη

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σμύρνη είπε πως εκκρεμεί γιατί υπάρχουν κάποια ζητήματα με τα τέλη του Λιμένα Σμύρνης. «Έχουμε προχωρήσει, αλλά μάλλον θα το δούμε για την επόμενη χρονιά», ανέφερε.

Για τη σύνδεση με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (Χίο, Μυτιλήνη,) με το «Νήσος Σάμος» είπε πως η προσπάθεια ακτοπλοϊκής σύνδεσής τους με Θεσσαλονίκη που έγινε πέρυσι δεν λειτούργησε ικανοποιητικά και πως δεν θα συνεχιστεί.