Θεσσαλονίκη: «Υπερθέαμα» με 67 νέες παραγωγές στο Μέγαρο Μουσικής!

Πλούσιο, με 67 συνολικά παραγωγές και περισσότερες από 200 παραστάσεις είναι το πρόγραμμα του Μεγάρου ΜουσικήςΘεσσαλονίκης μέχρι και το τέλος του 2017. Μουσική, θέατρο, όπερα, μιούζικαλ, χορός και λόγος έχουν θέση σε αυτό.Πτυχές του προγράμματος ανακοινώθηκαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής.

Το εναρκτήριο… λάκτισμα του προγραμματισμού θα γίνει με τη φιλοξενία του Διεθνούς Φόρουμ Reworks Agora στις 13/9 που γίνεται στο πλαίσιο του Reworks Festival και περιλαμβάνει ομιλίες για τον χώρο της μουσικής καθώς και συναυλία του Volter Bertelann (Hauschka), που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ μουσικής για την ταινία «Lion» (2016).

Στις συναυλίες ξεχωρίζουν: 6 εμφανίσεις της ΚΟΘ, ανάμεσα στις οποίες και το διήμερο αφιερωμένο στον Μάνο Λοϊζο με ερμηνευτές τους Δεληβοριά, Νέγκα, Γαλάνη (6,7/10), συναυλίες με τη Φιλαρμονική του Δήμου, με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, εμφανίσεις της ΜΟΥSA (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο διεθνούς φήμης μαέστρος Li Biao θα διευθύνει τη MOYSA στη Χριστουγεννιάτικη της συναυλία στις 23/12), διάσημοι σολίστ, και μουσική δωματίου (Baroque Extravaganza 25/9, Μια αλλιώτικη ανθρώπινη φωνή με την σοπράνο Μαρία Κόκκα 6/11, Συναυλία εορτασμού έτους Zoltán Kodály 27/11 ), αλλά και η μουσική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή της ελληνικής παράδοσης, Χρόνη Αηδονίδη (12/11).

Στην όπερα θα δούμε το γκαλά για την Μαρία Κάλλας (16/9), την όπερα δωματίου «Ωραία Ελένη» του Όφενμπαχ (17,18/11) και τις μεταδώσεις όπερας από το The Met σε συνεργασία με τον όμιλο ΑΝΤ1.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το «1ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής: Les Goûts Réunis» με το σύνολο “Ex Silentio” σε ένα πάντρεμα των στυλ στο Μπαρόκ (3/11) , Γαλλική και Αγγλική μουσική για δύο βιόλες ντα γκάμπα με τους Ανδρέα Λινό, François Joubert-Caillet και Νίκο Παναγιωτίδη (4/11), Γερμανική και Αυστριακή μουσική για βιολί και μπάσο κοντίνουο (10/11) και  Ostinati, Canzoni, Sonate και Follias από την Μπαρόκ Ιταλία με το Σύνολο “La Stravaganza Greca (11/11). Επίσης ιδιαίτερος θα είναι και ο κύκλος «Τα κλασικά αριστουργήματα … αλλιώς» με «Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο» (20/11 με τους Αντώνη Σουσάμογλου και Γρηγόρη Σημαδόπουλο σε ένα ρεσιτάλ υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων και αυτοσχεδιασμού με έργα), και τον Αχιλλέας Γουάστωρ στο «The Bach Project» (29/12).

Στα θεατρικά ξεχωρίζουν: «Ο Μαγικός Αυλός» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (από 29/10-σχολικές παραστάσεις από 30/10), το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη» (23,26,28,29/12), «Ο μικρός Πρίγκιπας» από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (21,22/10) και η μουσικοθεατρική παράσταση «Πέρασα …» της Σοφία Καμαγιάννη βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά (24,25/11).

Στον χορό «Ο Καρυοθραύστης» από το κινέζικο The Guangzhou Ballet (14-17/12) , στο μιούζικαλ το «Jeasus Christ Super Star» σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1,2/12).

Στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων θα δούμε: τον Marius Preda να παίζει το «Mission Cimbalom» (6/10), τον σολίστα βιολιστή Vadim Repin (8/10), και την ομάδα Peeping Tom να παρουσιάζει την χοροθεατρική παράσταση «Moeder (Μητέρα)» (17,18/10).

Στα εκπαιδευτικά θα γίνει το 8ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (5/11), ενώ θα φιλοξενηθεί και ο Κύκλος Διαλέξεων με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστούν οι δράσεις με θεματική «Πόλεμος – Προσφυγιά – Μετανάστευση».

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις και τα εισιτήρια στο www.tch.gr .

 

Ένα Μέγαρο ανοιχτό στους πολίτες

 

Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως «Το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προχώρησε σε μια έκρηξη δραστηριότητας. Αυξήσαμε τις δικές μας παραγωγές και φιλοξενήσαμε υψηλού επιπέδου παραγωγές τρίτων. Επίσης, το Μέγαρο Μουσικής έγινε κέντρο διεθνών πολιτικών εξελίξεων, υποδέχθηκε διεθνή και εθνικά συνέδρια, παρενέβη σε κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα αιχμής, επεκτάθηκε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, εισήγαγε καινοτόμα μουσικοεκπαιδευτικά προγράμματα, συνομίλησε με την πόλη και την ιστορία της. Όλα αυτά, διευρύνοντας το κοινό του με μία νέα πολιτική εισιτηρίων, που θα έχει ακόμη πιο χαμηλές τιμές για δικές του παραγωγές και έναν αριθμό δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, ενώ προηγήθηκαν το καλοκαίρι αρκετές μουσικές βραδιές στο αίθριο του Μεγάρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στόχος μας είναι να βιώσουμε ξανά, μαζί, τον πολιτισμό ως κοινό αγαθό, ως προϊόν ανθρώπινης δημιουργίας και ανησυχίας και όχι ως προϊόν προς κατανάλωση. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό.  Το Μέγαρο επίσης».

Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ανέφερε πως «Ο νέος προγραμματισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να αντιστέκεται στις τεράστιες προκλήσεις της εποχής μας. Βοηθά στη συνάντηση και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, ενώ τιμά και καταξιωμένους καλλιτέχνες».