Τι θα δούμε τον Σεπτέμβρη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα!

Με νέα εκθέματα στη μόνιμη έκθεσή του υποδέχεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τους επισκέπτες του κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία για τη μεγάλη έκθεση με έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2018.

«Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό το έργο του Μουσείου, στη βάση των σκοπών του Ιδρύματος, όπως αυτό εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες. Η ιστορία της Μακεδονίας κατά το 19ο αιώνα και ως τις αρχές του 20ού, με κορύφωση τον Μακεδονικό Αγώνα, παρουσιάζεται στο Μουσείο μας με τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένο, αλλά και με τρόπο εύληπτο για κάθε επισκέπτη, μικρό ή μεγάλο. Στόχος μας είναι αύξηση της εξωστρέφειας του Μουσείου, αλλά και η εκπλήρωση του εκπαιδευτικού στόχου διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως στις μέρες μας, να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι ένα Μουσείο που πρέπει να το επισκεφθούν όλοι, Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες της πόλης. Είναι κιβωτός μνήμης και ιστορικής αλήθειας» δήλωσε σχετικά η διευθύντρια του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Φανή Τσατσάια.

Στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα νέα εκθέματα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αντικείμενα κατασκευασμένα από τα συντρίμμια του Ζέπελιν, μετάλλια και προσωπικά αντικείμενα πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πρωτότυπα, λαογραφικού ενδιαφέροντος αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά της μακεδονικής κοινωνίας στις πόλεις και την ύπαιθρο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, στο εμβληματικό κτήριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα θα φιλοξενηθεί, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), τα μέλη του οποίου θα ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο της μόνιμης έκθεσης από τον κ. Βασίλη Γούναρη, Β’ Αντιπρόεδρο του ΙΜΜΑ και Καθηγητή Ιστορίας του Α.Π.Θ.

Επίσης, το Σεπτέμβριο ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού, τα οποία έχουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συνδυάζουν τη γνώση με την ψυχαγωγία. Μέσα από αυτά, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τη νεότερη ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας. Σημειωτέον ότι κατά την περσινή σεζόν περί τους 3.800 μαθητές παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για κάθε ένα από τα προγράμματα πριν την έναρξη υλοποίησής τους.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778

EMAIL | [email protected]

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi