Φέτος είναι η καλύτερη χρονιά του Φεστιβάλ Δράμας!

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με περισσότερες μέρες, πιο πολλούς προσκεκλημένους, την δρομολόγηση της ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα αποτελέσει τη στέγη του, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ξεκινά το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Φέτος θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2018, παρατείνεται κατά μία ημέρα, ενώ μετά την επιπλέον χρηματοδότηση του υπουργού Εσωτερικών κύριου Αλέξη Χαρίτση, είναι πλέον σε θέση να προσκαλέσει μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματιών της κινηματογραφικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, φέτος προσκαλεί δύο συντελεστές από κάθε διαγωνιζόμενη ταινία για όλη την εβδομάδα – δηλαδή αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν. «Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο το προφίλ μιας διοργάνωσης που ανέκαθεν είχε στο επίκεντρο τους ίδιους τους κινηματογραφιστές, μεταμορφώνοντας για μια εβδομάδα την πόλη της Δράμας σε κέντρο της ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας», αναφέρουν οι διοργανωτές του.

Επίσης το ΕΑΠ αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα.

Σημειώστε πως στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της).

 

 «Φέτος έχουμε τις καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά»

«Φέτος έχουμε πολύ καλές ταινίες, καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος. Μας εξήγησε πως στο διεθνές κομμάτι πάντα υπήρχαν καλές ταινίες για να επιλεγούν. Στο ελληνικό κομμάτι όμως φέτος «είναι μια κορυφαία σοδειά κινηματογραφιστών»!

«Θεωρώ πια πως μπορούμε να μιλάμε πλέον για συγκροτημένη ελληνική κινηματογραφία, να εντοπίζουμε σχολές και τάσεις. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις αντίστοιχες ξένες κινηματογραφίες, πέρα μόνο από το budget», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το ΕΑΠ υπογραμμίζοντας τη σημασία της, αλλά και στη δρομολόγηση του έργου για την ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα γίνει εστία του Φεστιβάλ Δράμας. «Με τη λειτουργία της ως έδρας του Φεστιβάλ Δράμας, και την παράλληλη χρήση της μέσω του προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών του ΕΑΠ, θα αποτελέσει τοπόσημο για την Ευρώπη», υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Απαντώντας σε ερώτησή μας για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες είπε πως «έχει ξεκινήσει η μελέτη», ενώ ο ίδιος εκτιμάει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια.

«Αρχίσαμε να δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών που κάναμε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Και με βοήθεια του υπουργού κύριου Χαρίτση καταφέραμε να έχουμε έκτακτη επιχορήγηση και να μπορέσουμε να επεκτείνουμε κατά μία μέρα την διάρκεια του Φεστιβάλ Δράμας, αλλά και να φέρουμε στην πόλη μας περισσότερους συντελεστές ταινιών ως φιλοξενούμενούς μας, καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και όχι για λίγες μόνο μέρες», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημειώστε πως ο προϋπολογισμός είναι στα 420.000 ευρώ.

Στο ελληνικό τμήμα: Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που τελικά κατατέθηκαν (αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο), 67 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης.  Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation.

Σε ρόλους-έκπληξη θα δούμε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, την ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, τον μουσικό Αργύρη Μπακιρτζή και τον θεατρικό σκηνοθέτη Σίμο Κακάλα, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών (και από την τηλεόραση) σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους.

Από φέτος, στο Εθνικό Φεστιβάλ, θεσπίζεται ένα ακόμα βραβείο για ταινίες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και το φυσικό περιβάλλον με χρηματικό έπαθλο 4.000 € (από την εταιρεία «Κύκλωψ»).

Διεθνές Διαγωνιστικό: Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 62 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου, από τη Μαλαισία μέχρι τα νησιά Φερόε.

 

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εξής ταινίες από Ελλάδα:

«Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» – Βασίλης Κεκάτος

«Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» – Ζακλίν Λέντζου

«Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ & Λίντσει Αλιξανιάν.

Εξάλλου μεταξύ άλλων θα δούμε στην γαλλική ταινία «Delectable you» του Aξιέλ Κουρτιέρ να πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ, στην καναδέζικη ταινία «Eleftheromania» του Ντέιβιντ Αντόνιουκ  η βραβευμένη με Όσκαρ Ολυμπία Δουκάκις, ενώ ο  Άρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με την ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ ( «Πίσω από τους λόφους», Κριστιάν Μουνγκίου) στην ταινία από την Σουηδία «When I die the world ends» της Tζένιφερ Ρέινσφορντ.

Επίσης και φέτος αναμένεται να ξεχωρίσουν το Drama Pitching Lab, τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, αλλά και το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Δράμας στα 40 χρόνια Φεστιβάλ Clermont-Ferrand, ενώ προβολές θα γίνουν και για μαθητές.