Το Μέγαρο των Ηλυσίων φωτογραφήθηκε, για πρώτη φορά, από drone

Εμβληματικός χώρος της γαλλικής Ιστορίας και της Δημοκρατίας, το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει φωτογραφηθεί από κάθε πλευρά του, αλλά για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε από τον ουρανό με τη βοήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το AFP.

Πρώην ιδιωτικό μέγαρο που κατασκευάστηκε το 1718 – 1720 στον αριθμό 55 της οδού Φομπούρ Σεντ Ονορέ, στο αριστοκρατικό 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι η έδρα της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη κατοικία του προέδρου από το 1848.

Οι φωτογραφίες και διάφορα βίντεο που ελήφθησαν κάποιες ώρες από το ξημέρωμα έως το σούρουπο από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου, παρουσιάζουν το μεγαλοπρεπές Hotel d’ Evreux που είναι το μεγαλύτερο κτήριο στο Ελιζέ, την αυλή της Τιμής, τους κήπους, την περίφημη είσοδο από την οδό Φομπούρ Σεντ Ονορέ, αλλά και το κιγκλίδωμα του Κόκορα που παίρνει το όνομά του από τον χρυσό κόκορα που κοσμεί το πάνω μέρος της πύλης, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στους κήπους και είναι η πίσω έξοδος από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε ορισμένες φωτογραφίες διακρίνονται στο βάθος διάσημα μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Γκραν Παλαί, το Μέγαρο των Απομάχων, ο Πύργος του Μονπαρνάς.

Ήδη, τον Νοέμβριο του 2018 προτάθηκε η ιδέα να βιντεοσκοπηθεί το Ελιζέ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε καθεμιά από τις τέσσερις εποχές του έτους. Μόλις δόθηκε η έγκριση από την υπηρεσία επικοινωνίας του Μεγάρου, το AFP χρειάστηκε να κάνει αρκετές διοικητικές ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πράσινο φως δόθηκε τελικά για ένα πρώτο γύρισμα στο τέλος του χειμώνα.

«Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με εναλλαγές ήλιου και χαλαζόπτωσης και κυρίως έναν δυνατό άνεμο με ριπές που έφθαναν τα 70 χλμ. την ώρα, τελειώσαμε το γύρισμα μέσα σε τρεις ημέρες», δήλωσε ο φωτογράφος του AFP Ερίκ Φεφερμπέργκ.

Το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος ήταν στο εξωτερικό όταν έγινε το γύρισμα- βιντεοσκοπήθηκε απέξω την ημέρα και τη νύχτα.

Μέσα από το υλικό αυτό, ο θεατής ανακαλύπτει εν νέου την πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα τελετών, που εκτείνεται σε 1.000 τ.μ. και φιλοξενεί τις τελετές ορκωμοσίας του προέδρου και περίπου 160 εκδηλώσεις ετησίως, όπως τα επίσημα δείπνα και τις δεξιώσεις στις οποίες παρευρίσκονται μερικές φορές χιλιάδες καλεσμένοι.