Τρ. Πειραιώς: 5 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις το 2020

Πάνω από 1,5 δις. στον αγροδιατροφικό τομέα – Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica

Πηγή: TyposThes.gr

Στο στόχο που έχει θέσει η τράπεζα Πειραιώς για νέες χρηματοδοτήσεις 5 δις. ευρώ το 2020 αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής η τράπεζα στη Θεσσαλονίκη για δεκάδες συνεταιριστές και πελάτες της Αγροτικής Τραπεζικής στο πλαίσιο της Agrotica 2020. Παράλληλα αναφέρθηκε τόσο στην συνολική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία χρόνια, όσο και στις πρωτοβουλίες της για τον αγροδιατροφικό τομέα. «Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε κάθε υγιή πρόταση που θα μας φέρετε», είπε εξάλλου στους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, επίσης, στελέχη από τον Αγροτικό Τομέα της τράπεζας, ο κ. Μεγάλου μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η δέσμευση της Τράπεζας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών υλοποιήθηκε, μέσω της αύξησης νέων χρηματοδοτήσεων ύψους άνω των €4 δισ. το 2019,  και αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον στόχο για το 2020 στα €5 δισ. Από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς τον επιχειρηματικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεγάλου είπε ότι μεγάλο μέρος από τις νέες χρηματοδοτήσεις θα πάνε σε  επενδυτικά σχέδια, σε πλάνα ανάπτυξης και στον αγροτοδιατροφικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι παραδοσιακά η τράπεζα ήταν πολύ κοντά στην αγροτική οικονομία. «Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα», όπως είπε.

peiraios-megaloy.jpg

Χαντζηνικολάου: Η χώρα μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χαντζηνικολάου σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης τόνισε ότι τράπεζα με μεγάλη χαρά συμμετέχει στην έκθεση Agrotica,  η οποία πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η χώρα μετά μια μακρά περίοδο κρίσης μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά, που απαιτεί περαιτέρω ώθηση, δηλαδή ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3% για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος που χάσαμε την τελευταία δεκαετία και να επαναφέρουμε την ευημερία στην κοινωνία. Κατά τον ίδιο, ο αγροτικός τομέας καλείται να συνεισφέρει και να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε ότι για την τράπεζα η αγροτική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ επικαλέστηκε τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Μίλησε για τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής φύσης για την παραγωγή ενώ μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία των συμπράξεων. «Για να βελτιωθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια  της Ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, θα πρέπει να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και μεγέθους, να εισαχθούν νέες τεχνολογίες, να γίνουν επενδύσεις και να μειωθεί το κόστος. Ένας ρεαλιστικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής συμπράξεων ανάμεσα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα», όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί πρέπει να λειτουργούν ως υπόδειγμα, να δείχνουν τον δρόμο «γι’ αυτό και η Τράπεζα Πειραιώς ενθαρρύνει και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με κάθε τρόπο την υιοθέτηση νέων καινοτόμων τρόπων παραγωγής, όπως η ευφυής και η συμβολαιακή γεωργία».

Πάνω από 1,5 δις. στον αγροδιατροφικό τομέα

Όπως τόνισε η κ. Ελένη Βρεττού, ανώτερη γενική διευθύντρια της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής του Ομίλου Πειραιώς, στο περιθώριο της εκδήλωσης, η τράπεζα Πειραιώς έχει ξεχωρίσει τον αγροτικό τομέα ως έναν από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Η Πειραιώς είναι η κατεξοχήν τράπεζα του αγροδιατροφικού τομέα. Αυτήν την στιγμή υποστηρίζουμε πάνω από 310 συμβόλαια συμβολαιακής γεωργίας που σημαίνει 24.000 αγρότες που εμπίπτουν σε αυτά και 700 εκατ. χρηματοδοτήσεις μόνο από συμβολαιακή. Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, ξεπερνάει το 1,5 δις. το οποίο σκοπεύουμε να αυξάνουμε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου», τόνισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν η Πειραιώς σκοπεύει να συμμετάσχει στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και των ευρωπαϊκών θεσμών τόνισε ότι όχι μόνο σκοπεύει να συμμετάσχει αλλά «σκοπεύουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί και με τους αντίστοιχους φορείς». Ήδη όπως ανέφερε, η τράπεζα είναι σε συζητήσεις με τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα και με την EBRD για δράσεις οι οποίες εμπίπτουν στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά βρίσκεται σε στενή επαφή και με το αρμόδιο υπουργείο «για να δούμε πως θα απαντήσουμε με τον καλύτερο και πιο στοχευμένο τρόπο στις ανάγκες του αγρότη, του παραγωγού, του συνεταιρισμού και όλης της αλυσίδας μέχρι τη μεταποίηση και τον τελικό καταναλωτή».