Υποδιοικητής ΤτΕ: Στοίχημα η βιώσιμη ανάπτυξη πάνω από 2%

Η κύρια πρόκληση για την Ελλάδα είναι να επιτύχει ποσοστά ανάπτυξης υψηλότερα του 2% την επόμενη δεκαετία, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Μουμούρας.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της διακομματικής επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Μουμούρας υποστήριξε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ιδιαίτερα των χαμηλότερων συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα στείλει ένα μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα σημαίνει επιχειρήσεις, προσελκύοντας έτσι άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη».

Ο κ. Μουμούρας χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία ως «μετασχηματισμένη», καθώς όπως εξήγησε ο «κίνδυνος για τη χώρα» έχει μειωθεί δραματικά, οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο είναι χαμηλές, το κόστος εργασίας ανά μονάδα μειώθηκε και πραγματοποιήθηκαν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, δημιουργώντας έτσι εν γένει ένα ευνοϊκό περιβάλλον σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις κ.λπ.

Τέλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», προσθέτοντας ότι η χώρα κάνει σταθερά θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Στην εκδήλωση στο Λονδίνο, εκτός από τον υποδιοικητή της ΤτΕ, συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ