«Ζυμαρένια, Πικάντικη και Γλυκιά» η KOUZINA 2018 «των αλησμόνητων πατρίδων»

Την «ανακάλυψη μιας ολόκληρης ιστορίας μέσα από ένα γαστρονομικό φεστιβάλ» πέτυχε η τέταρτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα του KOUZINA 2018, η οποία είχε τίτλο «η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων». Μέσα από δραστηριότητες και πιάτα που παρέπεμπαν σε ποντιακές και μικρασιάτικες γαστρονομικές αναδρομές, η διοργάνωση ταξίδεψε κοινό και εκπροσώπους Τύπου στις ελληνικές πατρίδες της ανατολής…

Η ποντιακή πίτα άνοιξε την αυλαία. Το διάσημο «περέκ» δε θα μπορούσε να λείψει από τους κήπους του Ayia Marina Suites, την ίδια στιγμή που ο chef Στέφανος Ιωαννίδης του Alexandros Palace Hotel & Suites παρέθετε σε εκπροσώπους Τύπου θαλασσινό δείπνο με αιβαλιώτικες επιρροές.

Στο Restaurant Armyra του Eagles Palace o executive chef του Makedonia Palace Thessaloniki Σωτήρης Ευαγγέλου συνάντησε το Γιώργο Γκανάτσιο. Τότε το γαστρονομικό σύμπαν έδειξε να συνωμότησε τόσο, ώστε η αστική κουζίνα της Σμύρνης να «μεταφερθεί» από τα παράλια της Μικρασίας στα πιάτα των δεκάδων συνδαιτημόνων.

Ντόπιες νοικοκυρές και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ουρανούπολης παρουσίασαν στο κοινό ένα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής, όπου τα περίφημα «μαντί» της Κατερίνας Κρητικού έκλεψαν την παράσταση. Θαλασσινά με καλοκαιρινά λαχανικά, ντολμαδάκια πολίτικα και χταπόδι με πατάτες και κρεμμύδια συμπλήρωσαν το μενού της πλούσιας μικρασιάτικης τράπεζας.

Στο Στρατώνι, στο παραμυθένιο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ο πατήρ Ευθύμιος τέλεσε εσπερινό και οι πιστοί, αφού συμμετείχαν σε αυτόν, συγκεντρώθηκαν στον κατάφυτο αύλιο χώρο, για να δοκιμάσουν το ιδιαίτερο «κουρμπάνι»: μυδοπίλαφο πολίτικο, ποντιακή πίτα και σιροπιασμένο σμυρνιώτικο ρεβανί!

«Η παγκόσμια ημέρα των ωκεανών» του Avaton Luxury Villas Resort Relais & Chateaux αποτέλεσε γευστική θαλασσινή αποκάλυψη. Ο executive chef του resort Παναγιώτης Παπαδόπουλος παρουσίασε σε πραγματικά εκλεκτό κοινό μενού 5 εξαιρετικών πιάτων, το οποίο ανέδειξε στον απόλυτο βαθμό την ψαροπαραγωγή του Ακάνθιου Κόλπου.

Με αέρα (κοσμο)πολίτικο ο executive chef του Nikopolis Thessaloniki Στέφανος Σταμίδης προετοίμασε ένα συνδυαστικά ολοκληρωμένο μενού, το οποίο «έμπλεξε» ιδανικά τη μικρασιάτικη γαστρονομική επιρροή της Αμμουλιανιώτικης καταβολής με την άφθονη ψαροπαραγωγή του Αθωνικού Κόλπου. Το μεγάλο τραπέζι στήθηκε στο fish restaurant Ανεμότρατα μπροστά στο λιμάνι του νησιού, με θέα την επιβλητική κορυφή του Άθωνα.

Τρεις chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο Στυλιανός Δίγκας και η Ρίτσα Φετφατζίδου ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα αμιγώς μικρασιάτικο μενού 4 πιάτων, το οποίο προσφέρθηκε στο κοινό του Restaurant The Roost στην Αμμουλιανή. Η γεύση του θύμισε πολύ τα γιορτινά τραπέζια της Γαλημής!

Ιταλοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Ρουμάνοι και Έλληνες εκπρόσωποι Τύπου κατέγραψαν τις δραστηριότητες της πιο «μυρωδένιας» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του KOUZINA, η  οποία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Η επιλογή και αποστολή των Ιταλών και Ισπανών εκπροσώπων Τύπου και τουριστικών γραφείων πραγματοποιήθηκε από τα γραφεία Ε.Ο.Τ Ιταλίας και Γαλλίας – Ισπανίας.  Σε ό,τι δε αφορά την ισπανική αποστολή, αυτή αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία των μελών του Π.Ο.Τ. με επαγγελματίες της Μαγιόρκα, η οποία μαζί με την Αμμουλιανή θα συμμετάσχει στο δίκτυο πόλεων με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο».