Ανοίγει η κινέζικη αγορά για τα ελληνικά πυρηνόκαρπα

Μετά από αίτημα της χώρας μας, που κατατέθηκε πριν από τρία ολόκληρα χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, μαζί με το σχετικό τεχνικό φάκελο, ολοκληρώνεται αισίως η προσπάθεια για έναρξη εξαγωγών νωπών κερασιών, ροδάκινων βερίκοκων και δαμάσκηνων προς την τεράστια αυτή ασιατική αγορά. Μάλιστα, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, τα ελληνικά πυρηνόκαρπα πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά της Κίνας την επόμενη θερινή σεζόν.

Από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου επισκέφθηκε τη χώρα μας κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί από κοντά η ασφάλεια και η ποιότητα της παραγωγής των ελληνικών κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων και δαμάσκηνων. Γι’ αυτό το λόγο, η κινέζικη αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ξεναγήθηκε σε δενδροκομικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταστάσεις διαλογής και συσκευασίας οργανώσεων παραγωγών και ιδιωτών, εργαστήρια ανάλυσης, καθώς και το Τελωνείο και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση της πολυήμερης επίσκεψης στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Πιερίας και της Λάρισας, το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό και πλέον απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρωτοκόλλων εξαγωγής των ανωτέρω προϊόντων στην κινέζικη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξάγουν τα προϊόντα τους στη συγκεκριμένη αγορά.

 

Πλήρης προστασία για την ΠΟΠ Φέτα – Συμφωνία ΕΕ και MERCOSUR

Στο μεταξύ, πλήρη προστασία για την ΠΟΠ Φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας περιλαμβάνει το κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και  MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) για την οποία επιτευχθεί πολιτική συμφωνία έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν συνολικά 20 χρόνια περίπου. Συγκεκριμένα έπειτα από επταετή περίοδο εξάλειψης εμπορικών ονομασιών, (phasing out period) θα προστατευθεί πλήρως η ονομασία ΦΕΤΑ για την χώρα μας ενώ με την Συμφωνία προστατεύονται επίσης άλλες 20 σημαντικές ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες όπως  ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ, οι οίνοι (ΡΕΤΣΙΝΑ ΑΤΙΙΚΗΣ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΝΕΜΕΑ, ΝΑΟΥΣΣΑ, ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ και ΣΑΜΟΣ), τα Ελαιόλαδα (ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΛΥΓΟΥΡΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ) καθώς και η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ, ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, η ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ, η ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ, το ΜΑΝΟΥΡΙ και η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι τα προϊόντα ποιότητας της χώρας μας θα αποκτήσουν όχι μόνο προστασία αλλά και ευνοϊκή πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά όπως αυτή των χωρών της Μερκοσούρ.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR στα εξαγωγικά προϊόντα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στις σοκολάτες και τα είδη ζαχαροπλαστικής (20%), τους οίνους (27%), τα οινοπνευματώδη ποτά (20-35%) και τα αναψυκτικά (20 έως 35%). Η συμφωνία θα προβλέπει επίσης την άνευ δασμών πρόσβαση, με την επιφύλαξη ποσοστώσεων, για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ (σημερινός δασμολογικός συντελεστής 28%), ιδίως για τα τυριά.

Οι χώρες της MERCOSUR θα θεσπίσουν επίσης νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα διατροφής και ποτά υψηλής ποιότητας που αναγνωρίζονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως είναι η Φέτα (Ελλάδα) το Tiroler Speck (Αυστρία), το Fromage de Herve (Βέλγιο), η Münchener Bier (Γερμανία), το Comté (Γαλλία), το Prosciutto di Parma (Ιταλία), η Polska Wódka (Πολωνία), το Queijo S. Jorge (Πορτογαλία), το Tokaji (Ουγγαρία) ή το Jabugo (Ισπανία).

Η συμφωνία θα απελευθερώσει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο αγαθών.