Δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά επειδή το θέλει η Τουρκία είπε ο Βαρβιτσιώτης

Η Ελλάδα έχει αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

«Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, ωστόσο στέλνουμε το μήνυμα ότι η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

«Και βέβαια ο διάλογος πρέπει να γίνεται με κανόνες που δεν είναι άλλοι από το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν θα κάνουμε διάλογο όπως το θέλει η Τουρκία, βάζοντας στην ατζέντα θέματα τα οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί ένα κυρίαρχο κράτος».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ, έχοντας αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.ADVERTISING

H Ελλάδα, υπογράμμισε, δεν θα υποχωρήσει στους εξοπλισμούς της ή στις διεθνείς της συμμαχίες και δεν θα αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της, επειδή το θέλει η Τουρκία. Επισήμανε δε ότι ο κ. Ερντογάν ενοχλείται ιδιαίτερα από την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας εκεί.

Μιλώντας για την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι καταρχάς αναμένουμε να φανεί προς τα έξω το καλό επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θυμίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες είχε επισκεφθεί το Βερολίνο.

Σημείωσε την αλλαγή της γερμανικής στάσης έναντι της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς με αποτέλεσμα σήμερα η Γερμανία να ταυτίζεται με την ελληνική θέση ότι οι διαφορές πρέπει να λύνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ελληνική κυριαρχία και ότι δεν συζητά κανείς την οποιαδήποτε παραχώρηση ή υποχώρηση της Ελλάδας απέναντι στα κυριαρχικά της δικαιώματα μόνο και μόνο επειδή η Τουρκία το απαιτεί.

Επισήμανε ακόμη ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού όπως αποτυπώθηκαν στην επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πώς θα λειτουργήσει στην ΕΕ η αλληλεγγύη στην ενεργειακή κρίση έχουν αγκαλιαστεί από πολλά μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι αποτελεί ακόμη μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το γεγονός ότι καταφέραμε να βάλουμε ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.