Ήξερες ότι οι γόπες από τα αποτσίγαρα μπορούν να ανακυκλώνονται με ευχάριστο τρόπο;

Ο πρώτος κάδος ανακύκλωσης αποτσίγαρων τοποθετήθηκε στην πλατεία της Γαλάτιστας από τον Σύλλογο Νεολαίας.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου το θέαμα των σβησμένων τσιγάρων σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι συχνό και αυτό μπορεί να οφείλεται και στην  απουσία αστικών σταχτοδοχείων.

Η χώρα μας βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, «παράγει» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως με το 40% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι καταλήγει στη θάλασσα.

Το γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον δεδομένου ότι μία γόπα εκτός των περισσότερων από 4.000 τοξικών ουσιών που περιέχει και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, διαθέτει και πλαστικό φίλτρο, το οποίο έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια.

Η Νεολαία Γαλάτιστας αναζήτησε να βρει μια λύση και ένα κίνητρο, ώστε αυτά τα αποτσίγαρα να μειωθούν στην τοπική κοινωνία, αλλά και απώτερα στις θάλασσες.

Έτσι, ήρθε σε επαφή με την πρωτοβουλία Γόπα project και ¨έκλεψε¨ την ιδέα με τον κίτρινο κάδο και τα δημοψηφίσματα. Τους εξήγησαν τη διαδικασία, η οποία φάνηκε ενδιαφέρουσα  δράση και το υλοποίησαν.

Για την επιπλέον πληροφορία, μετά τη συλλογή των αποτσίγαρων ακολουθεί η εξαγωγή τους για ανακύκλωση σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στο αντικείμενο.

Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Η εξαγωγή των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση είναι επί του παρόντος μονόδρομος δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με αυτό το αντικείμενο.