Κ. Μάλαμα : Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακαρπίας της ελιάς Χαλκιδικής.

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της ακαρπίας της ελιάς της Χαλκιδικής. Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική ερώτηση, σε περιοχές της Χαλκιδικής η ακαρπία αγγίζει ακόμα και το 90% της παραγωγής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών της. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τους αγρότες, αλλά και για το σύνολο της πρωτογενούς οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το 2021 ζητάει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Προεκλογικά, κυβερνητικοί κι άλλοι πολιτικοί παράγοντες  υπόσχονταν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της ακαρπίας και παρεμβάσεις για την χρηματοδοτική ανακούφιση των αγροτών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Το 2021 μετά από την ακαρπία των ακραίων παγετών που χτύπησε της ελιά της Χαλκιδικής, η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για βοήθεια στον αγροτικό κόσμο κι επειδή πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρουσιάσει στη Βουλή το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της ακαρπίας της ελιάς της Χαλκιδικής και την λείανση των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών της για τους αγρότες και την οικονομία της Χαλκιδικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2023

Προς τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακαρπίας της ελιάς Χαλκιδικής.

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, καλλιεργούνται 330.000 στρέμματα ελιάς, ενώ ο Νομός διαθέτει πάνω από 6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Στο σύνολο ης παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας η Χαλκιδική συμμετέχει σε ποσοστό 42%. Επίσης, στη Χαλκιδική δραστηριοποιούνται πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες για την ελιά, ενώ η ελιά της Χαλκιδικής έχει λάβει τρεις διεθνείς αναγνωρίσεις, (ΠΟΠ Πράσινη ελιά Χαλκιδικής, ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, ΠΟΠ Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής). Ακόμη, στη Χαλκιδική έχει αναγνωριστεί η μία από τις 8 προβασικές μητρικές ποικιλίες ελιάς, η Χονδολιά Χαλκιδικής. Σημαντικό να επισημανθεί επίσης ότι ο οικονομικός κι εξαγωγικός κύκλος της ελιάς Χαλκιδικής αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Φέτος, η καλλιέργεια της ελιάς εξελίσσεται απογοητευτικά για τους παραγωγούς. Σε περιοχές της Χαλκιδικής η ακαρπία αγγίζει ακόμα και το 90% της παραγωγής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των δυσμενών συνεπειών της (άνοδος της θερμοκρασίας τον χειμώνα, ακραία καιρικά φαινόμενα την Άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού). Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από το 2021 ζητάει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Επίσης, φορείς της Χαλκιδικής, όπως το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, Δήμοι, έχουν ζητήσει από την Πολιτεία κι ιδιαίτερα από τον ΕΛΓΑ να μελετηθεί και να καταγραφεί το πρόβλημα με μεθοδικότητα, ώστε να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του. Στο ίδιο πλαίσιο, συλλογικοί φορείς του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής έχουν αιτηθεί την συνδρομή επιστημονικών φορέων, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το ΓΕΩΤΕΕ, ώστε να μελετηθεί το βάθος του προβλήματος της ακαρπίας και να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του.

Προεκλογικά, κυβερνητικοί κι άλλοι πολιτικοί παράγοντες υπόσχονταν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος της ακαρπίας και παρεμβάσεις για την χρηματοδοτική ανακούφιση των αγροτών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι η καλλιέργεια της ελιάς, ιδιαίτερα της βρώσιμης είναι εξαιρετικά κοστοβόρα, λόγω της ιδιαίτερης κι εύθραυστης φύσης της.

Επειδή και το 2021, μετά από την ακαρπία των ακραίων παγετών που χτύπησε της ελιά της Χαλκιδικής, η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για βοήθεια στον αγροτικό κόσμο.

Επειδή πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Επειδή η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική είναι εθνικής σημασίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων :

Έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακαρπίας της ελιάς της Χαλκιδικής και την λείανση των εξαιρετικά δυσμενών συνεπειών της για τους αγρότες και την οικονομία της Χαλκιδικής;

Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα