Κοπή πίτας νεφροπαθών με πολλά μηνύματα ανθρωπιάς

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Χαλκιδικής διοργάνωσε το Σάββατο την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του, και απηύθυνε ένα ιδιαίτερο κάλεσμα σε όλους τους ανθρώπους που τον στηρίζουν αυτά τα χρόνια. Έτσι, στο πλαίσιο της γιορτής βραβεύτηκαν και οι εταιρίες και επιχειρήσεις και φορείς που προχώρησαν στη μεγάλη δωρεά των πολυθρόνων αιμοκάθαρσης μετά τη συναυλία του καλοκαιριού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάκης Μελανδίνος μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στον χώρο της υγείας για τους νεφροπαθείς και επανέλαβε το αίτημα να μπει η μονάδα νεφροπαθών μέσα στο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής. Όπως τόνισε ο ίδιος η κατάσταση στον τομέα της δωρεάς οργάνων είναι καθόλα αποθαρρυντική στη χώρα μας, ενώ πανελλαδικά χάνονται πολλές ευκαιρίες μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης ΜΕΘ.

Υποχρέωση της αυτοδιοίκησης και αλλά και του κεντρικού κράτους είναι να στέκονται δίπλα στις ομάδες των νεφροπαθών, τόνισε ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος. “Εύχομαι να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις του ΓΝΧ κι εμείς θα είμαστε αρωγοί”, τόνισε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε τον διοικητή του Αγίου Όρους για τη δωρεά των πολυθρόνων για τη μονάδα αιμοκάθαρσης και 2 απινιδωτών στον δήμο.

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενίσχυσης των μονάδων υγείας, ανάμεσα στις οποίες και η μονάδα αιμοκάθαρσης του ΓΝΧ με τη δωρεά πολυθρόνων.

Ο Γενικός Διευθυντής των Μεταλλείων Γερακινής Δημήτρης Τσακωνίτης τόνισε ότι πάγια τακτική της εταιρείας στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης να προσφέρει όσο το δυνατόν μπορεί σε συλλόγους και ομάδες.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιώνης, επιχειρηματίας ξενοδόχος, κάλεσε συμπολίτες του με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να προσφέρουν προς κάθε κατεύθυνση σε θέματα υγείας. Η κ. Ρούλα Αμαραντίδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πολυγύρου έκρινε άκρως τιμητική τη βράβευση και τόνισε ότι τα μέλη θα συνεχίσουν να βοηθούν άλλες ομάδες όπως έκαναν με τη δωρεά προς τους νεφροπαθείς.

Τριτοκοσμική η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις

Την τελευταία θέση στις μεταμοσχεύσεις έχει η Ελλάδα ανά την υφήλιο όπως τόνισε η Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής Φωτεινή Χρηστίδου. Στη χώρα μας είπε υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Οι 1200 είναι κατάλληλοι να δεχθούν νεφρικό μόσχευμα και βρίσκονται στη λίστα των μεταμοσχεύσεων. Ετησίως στην Ελλάδα μεταμοσχεύονται 100 άτομα. Δηλαδή ένας ασθενής θα πρέπει να περιμένει 7 χρόνια περίπου πριν κληθεί για μεταμόσχευση. Στην Ισπανία αντιθέτως ο χρόνος αναμονής είναι έξι μήνες. Στην Ελλάδα όπως είπε η κ. Χριστίδου δεν υπάρχουν δότες, Ουσιαστικά είναι 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 20 δότες. Οι αιτίες, όπως είπε στην ομιλία της είναι πολλές. Η κρίση των τελευταίων ετών σίγουρα συνετέλεσε γιατί χάθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, μειώθηκε το προσωπικό και έκλεισαν μονάδες εντατικής θεραπείας. Άλλος λόγος είναι η αμφισβήτηση του κράτους και οι φήμες περιστατικών απαγωγών για εμπορία οργάνων που σίγουρα είναι ψευδείς. Τρίτος παράγοντας είναι οι θρησκευτικές και πολιτιστικές απόψεις του καθενός, παρά το γεγονός ότι όλες οι θρησκείες δέχονται ότι η δωρεά οργάνων είναι έκφραση αγάπης προς τον πλησίον.

Στην καταλληλότητα δωρεάς οργάνων υπάρχουν προϋποθέσεις που ορίζει η ιατρική αλλά και νόμοι στη χώρα μας, βάσει των οποίων ο δωρητής φέρει σχετική κάρτα, ειδάλλως η απόφαση εναπόκειται στους πλησιέστερους συγγενείς. Σύμφωνα με την κ. Χρηστίδου η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί κάπως αν λειτουργήσει το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.