ΚΘΒΕ: Αύξηση προσέλευσης και μείωση χρέους

Αύξηση της προσέλευσης του κοινού στις εκδηλώσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) καταγράφει τα δύο τελευταία χρόνια η διοίκησή του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2016, η προσέλευση του κοινού αυξήθηκε κατά 49% σε σχέση με το 2015, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια αυξήθηκαν κατά 35% (δεδομένου και ότι μειώθηκαν κατά τι οι τιμές τους). Η αύξηση αυτή και στα δύο μεγέθη συνεχίστηκε και το 2017, αναφέρει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, κάνοντας λόγο για μεγάλη βελτίωση του κλίματος, μέσα και γύρω από το θέατρο.

«Το κοινό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχει αγκαλιάσει με την εμπιστοσύνη του το θέατρο και έρχεται στις παραστάσεις. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να αποδοθεί στην εντατική και σκληρή δουλειά που γίνεται στο θέατρο από την διοίκηση, την καλλιτεχνική διεύθυνση και όλους τους εργαζόμενους, καθώς και στο γεγονός ότι βελτιώθηκε πολύ το κλίμα. Ενώ δηλαδή, υπήρχε η φημολογία ότι το θέατρο θα κλείσει και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, ενώ υπήρχαν πολλά χρέη και το θέατρο θεωρούνταν εντελώς αναξιόπιστο οικονομικά, σιγά-σιγά αυτό αναιρέθηκε, η λειτουργία του ΚΘΒΕ μπήκε σε μια κανονικότητα και υπάρχει μια νέα καλλιτεχνική πνοή, με ποιοτικές παραστάσεις, που όλες είναι καλές και πολύ καλές» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του ΚΘΒΕ, διευκρινίζει ότι πριν από δύο χρόνια τα χρέη του θεάτρου ανέρχονταν σε 9 εκατ. ευρώ και τονίζει, ότι από τα παλιά αυτά χρέη δημιουργούνται τρέχουσες υποχρεώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων και προστίμων από την εφορία για προηγούμενα χρόνια. «Το αποτέλεσμα ήταν, ο προϋπολογισμός του 2017 να τινάζεται στον αέρα από σκελετούς που έβγαιναν από τις ντουλάπες» σχολιάζει χαρακτηριστικά και αναφέρει, ότι μετά από συγκεκριμένες ενέργειες, τα χρέη του ΚΘΒΕ σήμερα ανέρχονται σε μόλις 2 εκατ. ευρώ και η διοίκηση του θεάτρου ευελπιστεί ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εντός του 2018.

«Στις αρχές της περασμένης χρονιάς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αντιμετώπισε θετικά το αίτημά μου για επιχορήγηση του ΚΘΒΕ, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των χρεών του. Λίγους μήνες αργότερα, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, το θέατρο έλαβε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ, με την οποία έγιναν παρεμβάσεις, επιδιορθώσεις και βελτιώσεις στο Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης, ενόψει της θερινής περιόδου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από αίτημα και πάλι του ΚΘΒΕ, μας χορηγήθηκε το ποσό των 500.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, ως έκτακτη επιχορήγηση, ενώ τον Δεκέμβριο, μετά από κυβερνητική σύσκεψη, αποφασίστηκε να βοηθηθεί ακόμη περισσότερο το θέατρο, με έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για διάφορες ανάγκες που προέκυψαν για παλιά χρέη και με 2 εκατ. ευρώ, ώστε να αποπληρωθούν στο σύνολό τους τα χρέη προς το ΙΚΑ, που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Συνολικά,  εντός του 2017 δόθηκαν στο ΚΘΒΕ 3,3 εκατ. ευρώ» σημειώνει ο κ. Στυλιανού.

Για το 2018 εκφράζει την ελπίδα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος των 2 εκατ. ευρώ και λέει: «Ενδεχομένως, μέσα στο 2018 να πάρουμε χρήματα για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες. Αν γίνει και αυτό, θα μπορέσουμε σχεδόν να μηδενίσουμε το χρέος. Σε κάθε περίπτωση έχουμε βάλει στόχο να αποπληρώνουμε σταδιακά το χρέος μέσα στην χρονιά που ξεκίνησε, αλλά ελπίζουμε και στα χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κάνει λόγο για σημαντική στήριξη από την πολιτεία και έμπρακτο ενδιαφέρον για το θέατρο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και προσθέτει: «Αυτή η οικονομική ενίσχυση και η μείωση,  κατά πολύ, του χρέους του θεάτρου, έχει κομβική σημασία για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, διότι θα μπορέσει πλέον, απαλλαγμένο από τον βραχνά της απειλής των χρεών, να ανταποκριθεί στον καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό ρόλο του».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι το ΚΘΒΕ, πέρα από τις πολλές παραστάσεις και παραγωγές που κάνει τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει πολλές δράσεις στο επίπεδο της κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διοργάνωση θεατρικών δράσεων και παραστάσεων σε σχολεία, νοσοκομεία, ΚΑΠΗ και φυλακές. Στο ίδιο μήκος κύματος, ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου η παράσταση «η πεντάμορφη και το τέρας» που προσφέρεται δωρεάν στα παιδιά των παιδιατρικών κλινικών όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Η δράση θα συνεχιστεί έως τον Μάιο.

error: Content is protected !!