Μενδώνη: Η Αγία Σοφία είναι μνημείο και πρέπει να παραμείνει μουσείο

«Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, ένα μνημείο το οποίο την εποχή την οποία γίνεται, του Ιουστινιανού, κατάφερε, χάρις στους αρχιτέκτονές της, να φτιάξει με μοναδικό τρόπο τα βασικά χαρακτηριστικά της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και να πρωτοτυπήσει ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά τον τρούλο και την στήριξή του. Αυτό λοιπόν το μοναδικό μνημείο το οποίο με το σοφό, επαναλαμβάνω σοφό, διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ αποδεσμεύτηκε από όλες τις δεσμεύσεις του που είχε ως θρησκευτικό μνημείο το 1934 και χαρακτηρίστηκε ως μουσείο, ένα μνημείο-μουσείο. Σήμερα με τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις αυτές που προέβη ο Ερντογάν, η επιθυμία του είναι να το επιστρέψει στις συνθήκες του 15ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα, με αυτό το οποίο συμβαίνει απομειώνεται η παγκόσμια ακτινοβολία και η οικουμενική αξία αυτού του απολύτως μοναδικού μνημείου». Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον ραδιοσταθμό «Πρώτο Θέμα», όπως ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ. Εμείς «αντιδράσαμε αμέσως και ενημέρωσα μετά κράτη-μέλη της UNESCO για ποιο λόγο δεν πρέπει να γίνει ισλαμικό τέμενος ή, αν θέλετε, δεν πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς θρησκευτικό η Αγία Σοφία και πρέπει να μείνει μουσείο. Και το κάναμε αυτό διότι εδώ η Τουρκία φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται ή τέλος πάντων αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO, καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να αλλάξει το status της θα πρέπει να υπάρξει απόφαση στη Διακυβερνητική της UNESCO. Η Διακυβερνητική ήταν προγραμματισμένη για να γίνει αυτές τις ημέρες που μιλάμε. Δεν έγινε εξαιτίας της πανδημίας. Υπάρχει η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού να μην γίνει καμία τέτοια σύναξη μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη. Αυτή τη στιγμή λοιπόν παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα. Θέλω να πιστεύω ότι το ανώτερο δικαστήριο της Τουρκίας θα αρθεί πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις πολιτικές επιδιώξεις», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εθνική Πινακοθήκη. «Τα έργα στην Πινακοθήκη προχωρούν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Παραλάβαμε πέρσι τέτοια εποχή ένα λιμνάζον εργοτάξιο. Η Πινακοθήκη, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα εγκαινιαστεί στις 25 Μαρτίου 2021. Νομίζω ότι την αλλαγή στο εργοτάξιο και στην εικόνα του κτηρίου μπορεί να την δει κανείς πλέον καθημερινά», τόνισε η κ. Μενδώνη, ενώ για τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που συνδυάζει τη σύγχρονη δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι ένα πρόγραμμα μεγάλο. Έχουμε δηλαδή αυτή την στιγμή 71 παραγωγές που δημιουργούν 270 γεγονότα σε 122 αρχαιολογικούς χώρους σε 43 περιφερειακές ενότητες, σε όλη την Ελλάδα. Οργανώνονται ως παραγωγή από 13 πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καλλιτέχνες και υποστηρικτικό προσωπικό και τεχνικό προσωπικό από την ελεύθερη αγορά. Δηλαδή είναι περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι που βρίσκουν για κάποιο διάστημα δουλειά μέσα από αυτό το πρόγραμμα».

Για την Αμφίπολη διευκρίνισε ότι στον «Τύμβο δεν θα γίνουν άλλες ανασκαφές. Έχουν προηγηθεί ανασκαφές 50 ετών από την αρχαιολογική υπηρεσία, που έχουν αποκαλύψει σειρά τάφων διαφόρων εποχών από το 1000 π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. Αυτό ακριβώς που θα γίνει τώρα στον τύμβο, είναι η αποκατάστασή του έτσι όπως ήταν το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., που κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημειακό σύνολο». Ο τύμβος «δεν έχει αποκαλύψει όλα του τα μυστικά διότι δεν έχει μελετηθεί όλο το υλικό το οποίο έχει βρεθεί», σημείωσε, ενώ όσον αφορά το θέμα της ανάπλασης του πρώην βασιλικού Κτήματος στο Τατόι ανέφερε ότι «είναι θέμα 2-3 ημερών, να τελειώσει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» και «επομένως, να έχουμε έναν οδικό χάρτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του συνόλου του κτήματος».«Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης και συγχρόνως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο, να ανοίξουν επιτέλους όλα τα κιβώτια τα οποία είναι κλεισμένα από τότε που έφυγε η βασιλική οικογένεια από την Ελλάδα. Υπάρχουν κιβώτια τα οποία είναι κλειστά, δεν ξέρουμε τι περιέχουν. Κάναμε ήδη μια εγκατάσταση δύο μεγάλων tolls», πληροφόρησε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.