Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής : Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Ανδρέα Λυκουρέντζο

Μετά από πρόσκληση που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Ανδρέας Λυκουρέντζος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κο Ι. Γιώργο, τον Βουλευτή του Νομού κο Γ. Βαγιωνά και αγροτικούς φορείς της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Πολυγύρου, στις 26 Ιουλίου 2021.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Ι. Γιώργος, ο Βουλευτής Χαλκιδικής κος Γ. Βαγιωνάς, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Χαλκιδικής και υπεύθυνη Αγροτικών Θεμάτων για το νομό κα Κ. Ζωγράφου, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών καθώς επίσης και στελέχη της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής και του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το σοβαρό θέμα της ακαρπίας των ελαιόδεντρων, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών.

Ο κος Γιώργος στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους, τόνισε την αναγκαιότητα της συζήτησης, δεδομένης της σημασίας της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής για την οικονομία του τόπου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον, τονίζοντας πως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι στο 25-30% σε σχέση με τα δυο προηγούμενα έτη, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ελιάς.

Ο κος Λυκουρέντζος αφού άκουσε προσεκτικά όσα ελέχθησαν, δεσμεύτηκε να συντάξει εισήγηση με τα αιτήματα και τους προβληματισμούς των ελαιοπαραγωγών, την οποία θα προωθήσει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης επισήμανε ότι δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΕΛΓΑ αλλά και της αδυναμίας πληρωμής τέτοιου τύπου ζημιών καθότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα ήταν σκόπιμο να συσταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο για αποζημιώσεις αγροτών λόγω ζημιών, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος υπήρξε συμφωνία από μέρους του για τακτική επαφή των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης από την αρμόδια Υπηρεσία προς τους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού.