Ποιες αλλαγές έρχονται στα σχολεία

Αποφασισμένη να αλλάξει το καθεστώς της κλήρωσης για τη σημαία, στις παρελάσεις των σχολείων, εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προετοιμάσει μια σειρά αλλαγών για τα σχολεία και το νέο Λύκειο. Μεταξύ αυτών είναι η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, οι προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, και η επαναφορά των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Πέρα από τις δομικές αλλαγές στα σχολεία, ωστόσο, αναμένονται και… «εκπλήξεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να καταργήσει την κλήρωση για τη σημαία (σημαιοφόρο) στις παρελάσεις που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι η σημαία θα «πηγαίνει» στους άριστους (αριστούχους) κάθε σχολείου, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να δώσει «τέλος» στον διάλογο περί κατάργησης του αγιασμού και της προσευχής στα σχολεία. Ο συγκεκριμένος διάλογος είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειωτέον, «ξήλωσε» και την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για να χτυπά το κουδούνι στα σχολεία στις 9:00. Το υπουργείο Παιδείας επισήμανε ότι το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπά στις 8:15.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως έχουν προετοιμάσει ένα ειδικό πακέτο μέτρων και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια, με πρώτο εξ αυτών την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σε μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, η υπουργός προωθεί τις παρακάτω αλλαγές:

•    Το κουδούνι στα σχολεία θα χτυπά στις 8.15 το πρωί όπως μέχρι σήμερα και όχι στις 9 π.μ. όπως είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.          

•    Δεν καταργούνται ο αγιασμός και η προσευχή στα σχολεία όπως εξέταζε η προηγούμενη κυβέρνηση  ανοίγοντας τον σχετικό διάλογο, που πάντως δεν προχώρησε

•    Το πανεπιστημιακό άσυλο στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα ορίζεται ρητά ότι αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι αδικήματα οποιασδήποτε μορφής που διαπράττονται σε πανεπιστημιακά κτίρια. 

•    Αλλάζει η διαδικασία έγκρισης των σχολικών εκδρομών  με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες και με μεγαλύτερη αυτονομία στα σχολεία για να αποφασίσουν τα ίδια.

•    Καθιερώνεται Εθνικό Απολυτήριο, για το οποίο θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαφορετικό συντελεστή ανά τάξη.

•    Σε κάθε τάξη του Λυκείου θεσπίζονται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, με την επιλογή των θεμάτων να γίνεται από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

•    Αναβαθμίζεται ο ρόλος του Διευθυντή των σχολείων και  προωθείται  ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης.

•    Προωθείται η εφαρμογή ενός συστήματος  αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης, στην οποία θα δοθεί έμφαση μετά από πολλά χρόνια.

Πληροφορίες: iefimerida.gr