Σε τι χρησιμεύουν τα μεταλλικά «καρφιά» στα τζιν παντελόνια
Το τζιν είναι ένα από τα αγαπημένα ρούχα που βρίσκεται σε κάθε γκαρνταρόμπα και είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για casual, είτε για πιο επίσημες εμφανίσεις.
Ίσως να έχετε παρατηρήσει στο τζιν που φοράτε πως υπάρχουν ορισμένα μεταλλικά «καρφιά». Άραγε, σε τι χρησιμεύουν;
Αρχικά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα τζιν χρησίμευσαν ως παντελόνια εργασίας των ανθρακωρύχων. Τα ρούχα των εργατών έπρεπε να είναι ανθεκτικά, ωστόσο, λόγω της βαριάς χειρωνακτικής εργασίας τους, φθείρονταν και σκίζονταν συχνά. Η λύση βρέθηκε χάρη στην ευρηματικότητα ενός ράφτη Λετονικής καταγωγής, που ονομαζόταν Jacob W. Davis.
Ο ράφτης που ζούσε τότε στο Ρίνο της Νεβάδα, ξεκίνησε να σφυρηλατεί χάλκινα πριτσίνια, όπως είναι ευρέως γνωστά τα μεταλλικά καρφιά, στα σημεία που οι πελάτες του αντιμετώπιζαν προβλήματα και σκίζονταν συχνά, δηλαδή στις γωνίες της τσέπης και στις ραφές.
Τα πριτσίνια ήταν μια απλή και κομψή λύση με σκοπό την ανθεκτικότητα των τζιν. Χάρη στα πριτσίνια οι ανθρακωρύχοι και γενικά οι εργάτες μπορούσαν πλέον να φοράνε τα παντελόνια τους, χωρίς να σκίζονται.
Το πριτσίνια, βέβαια, διαφοροποιούσαν τα παντελόνια του Davis από αυτά που παρήγαγαν οι ανταγωνιστές του, οι οποίοι ξεκίνησαν σύντομα να αντιγράφουν την τεχνική του.
Ο Davis ήξερε ότι έπρεπε να προστατεύσει την ιδέα του, αλλά δεν είχε τα 68 δολάρια για να κατοχυρώσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι, λοιπόν, το 1872 συνεργάστηκε μ’ έναν από τους προμηθευτές υφασμάτων του, τον Levi Strauss από το Σαν Φρανσίσκο. Ο Levi Strauss κάλυψε εν τέλει τα έξοδα για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ ο Davis μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να επιβλέπει την παραγωγή των παντελονιών.
Όπως είναι γνωστό, η Levi Strauss & Co. έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την κατασκευή τζιν (παντελόνια εργασίας με πριτσίνια, γνωστά ως blue jeans) στις 20 Μαΐου 1873. Την ίδια χρονιά, ο Davis ξεκίνησε να ράβει ένα σχέδιο με διπλή πορτοκαλί κλωστή ραμμένο στην πίσω τσέπη του τζιν για να τα ξεχωρίσει από αυτά που έφτιαχναν οι ανταγωνιστές του. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο εκείνης της εποχής, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είχε ισχύ μέχρι το 1890.
Επί 17 χρόνια, η Levi’s ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής που είχε δικαίωμα να παράγει ρούχα εργασίας με πριτσίνια και η εταιρεία αντιμετώπισε τις παραβιάσεις των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με μηνύσεις. Οι ανταγωνιστές προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, όμως, καμία εξ αυτών δεν είχε την κομψότητα που είχαν τα χάλκινα πριτσίνια.
Όταν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε, τα πριτσίνια παρέμειναν ως ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των τζιν. Σήμερα, τα πριτσίνια προστίθενται πλέον στα τζιν μόνο πιο αισθητικούς σκοπούς.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείψουμε και μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά στις μικροσκοπικές τσέπες που υπάρχουν μέσα από τις μεγαλύτερες τσέπες τζιν. Μπορεί οι περισσότεροι σήμερα να τοποθετούν μόνο κέρματα, ωστόσο, εκείνη την εποχή, ήταν τσέπη ρολογιού, προτού ανακαλυφθούν τα ρολόγια χειρός. Όπως μπορείτε να διαπιστώστε και μόνοι σας η συγκεκριμένη τσέπη έχει επίσης πριτσίνια.
newsit.gr