Θεσσαλονίκη: «Γέμισε» έλατα από τον Ταξιάρχη η πόλη

Γέμισε έλατα από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής εδώ και λίγες ημέρες η πόλη. Στην πύλη Συντριβανίου της ΔΕΘ, όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, ο κ. Αθανάσιος Αργυρός και η σύζυγός του Χριστίνα Αργυρού, περιμένουν παλιούς και νέους πελάτες για να τους προμηθεύσουν το φυσικό δέντρο που θα στολίσουν στα σπίτια τους τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Βρισκόμαστε εδώ από την 1η Δεκεμβρίου και θα παραμείνουμε μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου», λέει στο typosthes.gr η κ. Αργυρού, η οποία μας εξηγεί ότι οι τιμές για τα δέντρα είναι προσιτές για τον κόσμο. Οι τιμές για τα δέντρα ξεκινάνε από 30 ευρώ. «Μιλάμε για μεγάλα δέντρα, μπορεί να είναι από 1,60 έως και 2,5 μέτρα».  Από εκεί και πάνω οι τιμές ανεβαίνουν. Η ίδιας σημειώνει ότι η μεταφορά μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν και μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα παράδοσης και μέχρι την πόρτα του σπιτιού.

Όσο για το τι δέντρα προτιμά ο κόσμος μας λέει ότι οι περισσότεροι προτιμούν μεσαίου μεγέθους δέντρα, από 1,40 έως 2,40 ώστε να χωράνε μέσα στα σπίτια. Τα μεγαλύτερα προτιμώνται για εξωτερικούς χώρους, για μαγαζιά κ.ά.

«Είμαστε για πάρα πολλές δεκαετίες εδώ. Στον κόσμο αρέσει πολύ το φυσικό δένδρο. Κάποτε ψώνιζαν οι μαμάδες, μετά μεγάλωσαν τα παιδιά τους ψώνιζαν τα παιδιά και τώρα έρχονται και παίρνουν δένδρο και τα εγγόνια τους που έχουν πια μεγαλώσει», όπως μας λέει χαρακτηριστικά.

Τα δέντρα καλλιεργούνται από τους ίδιους στον Ταξιάρχη. «Είναι πιο οικολογικό το φυσικό δένδρο», λέει η κ. Αργυρού και εξηγεί: «Το πλαστικό αν το πετάξεις, πηγαίνει στη χωματερή και δεν λιώνει. Για το φυσικό έλατο, σε ένα κτήμα που είναι 20 στρέμματα, μπορεί να υπάρχουν και 5.000 δέντρα. Κάθε χρόνο όλοι που κατεβαίνουμε και τα πουλάμε, δεν κόβουμε πάνω από 200 δένδρα, συνήθως 150-160. Όταν περνάνε οι γιορτές αρχίζουμε και ξαναφυτεύουμε δέντρα, τα ανανεώνουμε, οπότε εμείς είμαστε οι οικολόγοι που δημιουργούμε δάσος. Τα χωράφια μας θα ήταν γεμάτα βάτα και τώρα είναι πράσινα. Αν θα πάτε έχει πρασινίσει όλος ο Χολομώντας, που δεν είχε ποτέ έλατα, είχε μόνο βελανιδιές και οξιές. Αυτά τα δέντρα αρχίσαμε να τα φυτεύουμε από το 1970-72, οπότε δημιουργούμε πνεύμονα πρασίνου». Πάντως η ίδια επισημαίνει ότι τελευταία η περιοχή και οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κλοπές δέντρων που έχουν κοπεί για να πάνε για πώληση.

Σημειώνεται ότι από τον Ταξιάρχη, που αποκαλείται και «χωριό των Χριστουγέννων» διατίθενται δένδρα σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα το χωριό διαθέτει στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Τα τελευταία 3-4 χρόνια διατίθενται περίπου 20.000 δέντρα. Στη Θεσσαλονίκη ελατοπαραγωγοί από τον Ταξιάρχη βρίσκονται και σε άλλα σημεία στην πόλη.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ