Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο με 153 «ναι»

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων του το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές εκ των οποίων 153 ψήφισαν υπέρ και 128 κατά.

Το παρών της Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) στο άρθρο 56

Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις του άρθρου 56 που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει:

«Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.

Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

 

Τσίπρας: Δίνουμε μάχη για τη χώρα, όχι για την καρέκλα

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή ούτε κοινωνική ούτε πολιτική», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες. Η διαφορά αυτών που ψηφίζανε επί πέντε χρόνια για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούνε τους στόχους και τις ιδεολογίες με αυτούς που αγωνίζονται ξανά γιατί αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας, που για πολλά χρόνια είχαν και λεηλατούσαν τον λαό και την κοινωνία».

«Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Επειδή έως το 1980 δεν είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες; Επειδή διεκδικούσε; Ή επειδή οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία; Θέλει θράσος αυτή η κατηγορία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ.., που είχε κάνει λόγο για «ανάγκη αυτοκριτικής της Αριστεράς».

«Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για τις δομικές στρεβλώσεις της διοίκησης;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Με κατηγορείτε εδώ και δυο χρόνια» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, «συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν το 2015 και δηλώσεις μου από τις εκλογές του 2015 και μετά. Θέλετε να διαγράψετε από τη μνήμη σας, ότι όταν αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, γιατί δώσαμε όλη μας την ψυχή και το είπαμε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δεν υπολογίσαμε πως η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη».

«Πράγματι» συνέχισε, «οδηγηθήκαμε σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό που έλεγε ότι «ή υπογράφετε ή καταρρέουν οι τράπεζες και χρεοκοπεί η χώρα». Οδηγηθήκαμε σε αυτό τον εκβιασμό γιατί λίγες μέρες πριν έρθουμε στην εξουσία, η ΕΚΤ έφτιαξε το πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης για όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα και αυτό αποκαθίσταται σήμερα. Όταν φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, πήραμε μια απόφαση με ειδικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε, να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε αυτό που δεν είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο, ούτε εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» και έφεραν το πρώτο μνημόνιο, και οι δεύτεροι λέγοντας «επαναδιαπραγμάτευση και Ζάππειο» και έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε, «αυτή είναι η συμφωνία». Ο ελληνικός λαός, επέλεξε εμάς για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όχι αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την χώρα».

«Να λοιπόν ποιοι είναι οι «τζάμπα μάγκες. Αυτοί που έπαιρναν την εντολή του ελληνικού λαού και την εξαργύρωναν με μέτρα και μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: Εμείς μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και να προχωράμε. Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας με στόχους να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα φέρουμε δικαιοσύνη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και θα το πετύχουμε».