«Χρυσές συμβουλές» για να κόψετε τις υπερβολές στα γιορτινά τραπέζια
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνώνυμη με την υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού αλλά και με το στρες, την κούραση και την έλλειψη ύπνου.
Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στην υγεία μας, οπότε πρέπει να κινηθούμε συνετά για να αποφύγουμε τις υπερβολές. Ακόμη κι αν δεν τις αποφύγουμε, όμως, οι ειδικοί έχουν τη λύση για να «εξουδετερώσουμε» το κακό που κάναμε στον οργανισμό μας. Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ για απολαυστικά Χριστούγεννα χωρίς ενοχές!
Επιστρατεύστε την κοινή λογική σας
Όπως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι, έτσι δεν πρέπει να καθόμαστε και στο γιορτινό τραπέζι εντελώς νηστικοί, αφού έτσι είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε αλόγιστες ποσότητες φαγητού. Μια σαλάτα ή έστω ένα φρούτο είναι ό,τι πρέπει για τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας.
Ξεκινώντας από τα ορεκτικά, πάρτε ένα μικρό πιάτο και προτιμήστε τα ωμά λαχανικά, τις γαρίδες κοκτέιλ ή τα φρούτα και το τυρί –χωρίς να τα συνοδεύσετε με κρακεράκια. Αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Έτσι, θα αποφύγετε να φορτωθείτε με πολλές θερμίδες πριν το κυρίως γεύμα και επίσης θα κατευνάσετε αρκετά την πείνα σας για να μη φάτε πολύ στη συνέχεια.
Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση
Το νερό βοηθά να περιορίσετε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε και επίσης μετριάζει την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό. Προτιμήστε πιο ελαφριά αλκοολούχα ποτά, όπως το κρασί και η μπίρα και όχι τα καθαρά ποτά (όπως το ουίσκι και η βότκα) ή τα κοκτέιλ, που έχουν άλλωστε και πολλές θερμίδες.
Καλή προετοιμασία
Την ημέρα του γιορτινού τραπεζιού φροντίστε να κινηθείτε λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως ή και να κάνετε λίγη γυμναστική και φυσικά αποφύγετε τα βαριά γεύματα. Επίσης, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό σας για ξεκούραση, αφού ο καλός ύπνος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης.
Τελικά το παρακάνατε;
Ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι δύο από τα συμπτώματα που πιθανότατα θα σας ταλαιπωρήσουν αν τελικά φάγατε και ήπιατε λίγο –ή και πολύ– παραπάνω. Το πρώτο βήμα ανάρρωσης είναι η ενυδάτωση, δηλαδή η επαρκής κατανάλωση νερού, και η ήπια σωματική άσκηση, όπως ένας περίπατος ή το τζόκινγκ σε χαλαρό ρυθμό. Ο καθαρός αέρας και η κυκλοφορία του αίματος χάρη στη σωματική άσκηση θα ενισχύσουν την οξυγόνωση των κυττάρων και θα διευκολύνουν την απομάκρυνση των τοξινών.
Επιβάλλεται τα γεύματά σας να είναι ελαφριά μετά τις υπερβολές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα, τις σαλάτες και το γιαούρτι και αποφύγετε τα πολλά λιπαρά. Καλό θα είναι επίσης να απέχετε από τη ζάχαρη και να πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας σκέτο. Ιδιαίτερα ανακουφιστικό μετά από ένα φαγοπότι είναι το τσάι από τζίντζερ. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήστε το τσάι μέντας ή το χαμομήλι.
Πότε να ανησυχήσετε
Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά δεν αποκλείεται ο ισχυρός στομαχόπονος ή η έντονη ναυτία και ο εμετός μετά από μια βραδιά με πολύ φαγητό και αλκοόλ να υποδεικνύουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως τα έλκη στο στομάχι ή μια φλεγμονή στο πάγκρεας. Αν λοιπόν οι ενοχλήσεις επιμένουν, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο.
Πηγή: onmed.gr