Κ. Μάλαμα : Με ποια κριτήρια αντικαταστάθηκε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού;

Ερώτηση κι Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα.

Όπως επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση,  είναι δημοσίως γνωστό ότι η μέχρι προχθές προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν πρόσωπο “επιλογής” της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού. Το εν λόγω υπηρεσιακό στέλεχος, όμως, ήταν πρώτο στον πίνακα των τυπικών προσόντων για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης ευθύνης.

Η “καρατόμηση” του στηρίχθηκε στην “προφορική συνέντευξη”, στην οποία προκρίθηκε άλλος υποψήφιος, ο οποίος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται να είναι πολιτικά κοντά στην Υπουργό Πολιτισμού. Η απερχόμενη προϊσταμένη είχε υπερασπιστεί την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά σε κρίσιμα ζητήματα, ενάντια στις επιθυμίες της κυρίας Μενδώνη, όπως στο ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου, στο θέμα των αρχαίων των Σκουριών, στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ, στο θέμα της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος ως προς τη λεγόμενη συλλογή Stern κι άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλούν την Υπουργό Πολιτισμού να καταθέσει στο Σώμα, όλα τα σχετικά με την επιλογή προϊσταμένου της της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού έγγραφα κι ιδιαίτερα τους πίνακες τυπικών προσόντων και τα πρακτικά και την αξιολόγηση των επιδόσεων της προφορικής συνέντευξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2023

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα : Με ποια κριτήρια αντικαταστάθηκε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού;

Η διαδικασία του ΑΣΕΠ για την κρίση προϊσταμένων του δημοσίου τομέα υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια αξιοκρατική και αδιάβλητη διαδικασία. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ενόχλησε τους κυβερνώντες και με το πρόσφατο νόμο τους για τον ΑΣΕΠ πριμοδοτήθηκε έντονα η “προφορική συνέντευξη”, σε βάρος των αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων για θέσεις ευθύνης. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση στη θέση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού υποψηφίου, ο οποίος βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και τυπικών προσόντων κατετάγη στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα κατάταξης. Στο πλαίσιο αυτό, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος επιτάσσει την δημοσιοποίηση όλων των δεδομένων της “προφορικής συνέντευξης”, που οδήγησαν στην ανατροπή του πίνακα αντικειμενικών προσόντων και στην αντικατάσταση, τελικά, της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού από έτερο υποψήφιο με λιγότερα μόρια τυπικών προσόντων.

Είναι δημοσίως γνωστό ότι η μέχρι προχθές προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ήταν πρόσωπο “επιλογής” της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού. Το εν λόγω υπηρεσιακό στέλεχος, όμως, ήταν πρώτο στον πίνακα των τυπικών προσόντων για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης ευθύνης. Η “καρατόμηση” του στηρίχθηκε στην “προφορική συνέντευξη”, στην οποία προκρίθηκε άλλος υποψήφιος, ο οποίος από τις δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται να είναι πολιτικά κοντά στην Υπουργό Πολιτισμού. Η απερχόμενη προϊσταμένη είχε υπερασπιστεί την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά σε κρίσιμα ζητήματα, ενάντια στις επιθυμίες της κυρίας Μενδώνη, όπως στο ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου, στο θέμα των αρχαίων των Σκουριών, στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ, στο θέμα της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος ως προς τη λεγόμενη συλλογή Stern κι άλλα.

Συνεπώς, αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θέλει να αποδείξει ότι η αλλαγή αυτή δεν ενέχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεντεύξεων κι όλα τα δεδομένα που δικαιολογούν την ανατροπή του πίνακα τυπικών προσόντων για την επιλογή του νέου προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επειδή η διαφάνεια στην επιλογή προϊσταμένων του δημοσίου επιτάσσει την στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση για την ανατροπή της σειράς των τυπικών προσόντων για τους υποψηφίους της θέσης προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Γιατί δεν επιλέχθηκε για την θέση Προϊσταμένου της της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού ο υποψήφιος με τα περισσότερα τυπικά προσόντα;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται η κυρία Υπουργός Πολιτισμού να καταθέσει στο Σώμα, όλα τα σχετικά με την επιλογή προϊσταμένου της της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού έγγραφα κι ιδιαίτερα τους πίνακες τυπικών προσόντων και τα πρακτικά και την αξιολόγηση των επιδόσεων της προφορικής συνέντευξης.

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιώτα